Is het tijdens de pandemie voor veel ondernemers al een hele tour om hun bedrijf aan de gang te houden - hoe houd ik genoeg werk en omzet? - daar komen nog eens allerlei praktische en juridische  kwesties bij. Verzuim door ziekte of quarantaine. Wat moet je allemaal regelen voor thuiswerken? Een veilige verbinding, een goede werkplek, privacy, controle of het werk wordt uitgevoerd.

Hoe ga je al die vragen te lijf? Wat mag wel, wat mag niet? Laat ik dat illustreren aan de hand van een voorbeeld: het opmeten van de temperatuur van werknemers.

Veilige werkplek
Je stuit hier op een dilemma. Elk bedrijf moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor personeel. Het beschermen van je medewerkers zou dus een reden kunnen zijn om een temperatuurmeting in te zetten. Je wilt als goed werkgever de kans op besmetting immers verkleinen.

Maar de regels zijn streng. Want gegevens over je gezondheid gelden als ‘’bijzondere’’ persoonsgegevens. En die mogen niet door de werkgever worden geregistreerd. Daar hebben we namelijk de bedrijfsarts voor.

Daarnaast moet je bij het inzetten van een maatregel altijd de vraag stellen of er niet een minder vergaande oplossing is. In geval van corona zijn er diverse andere maatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden, een mondkapje dragen of je handen desinfecteren bij binnenkomst en vertrek. Pas als deze minder vergaande middelen onvoldoende zijn, kan naar een zwaarder middel worden gegrepen.

Ook moet een maatregel effectief zijn. Is het temperaturen van werknemers wel het juiste middel om je bedrijf coronavrij te houden? Daar zijn de meningen over verdeeld. Want werkt zo’n temperatuurscan wel naar behoren? Wat is de foutmarge? Heeft iemand wel echt koorts?

Praktische info
De Autoriteit Persoonsgegevens publiceerde op haar website veelgestelde vragen en antwoorden over “Corona op de werkvloer’’. Ik raad ondernemers aan hier eens een kijkje te nemen. Je wordt er zeker wijzer van, en kunt op basis van deze informatie makkelijker beslissingen nemen. En mocht je over deze of andere vragen willen sparren, neem gerust contact met me op.

Jan-Kees Karels is als advocaat verbonden aan Wolleswinkel Advocaten in Barneveld.
Email: j.c.karels@wolleswinkel.nl

www.wolleswinkel.nl