Hoe ontwikkelt de markt voor commercieel vastgoed zich in Barneveld? En welke panden en bedrijventerreinen zijn in trek? Bedrijfsmakelaar Gerben Hartkamp van Midden Nederland Makelaars steekt voor Business in Barneveld de thermometer in de vastgoedmarkt.

“Laat ik beginnen met dat het heel lastig is om op dit moment iets te zeggen over marktontwikkelingen. Door het coronavirus worden bedrijven in tal van sectoren keihard geraakt. Dat gaat natuurlijk effect hebben op de vastgoedmarkt. Niet alle bedrijven gaan deze crisis overleven, waardoor er meters vrijkomen in de markt. Ook zullen bedrijven uitbreidings- of verhuisplannen waarschijnlijk heroverwegen. En misschien wordt er straks ook blijvend meer op afstand of vanuit huis gewerkt. Kortom: het is heel lastig om op dit moment de impact van de coronacrisis in te schatten. Daarom houd ik het bij de trends die we zagen tot het einde van het eerste kwartaal van 2020.”

Retail
In de winkelstraat is het aanbod nog altijd groter dan de vraag. De dynamiek zit vooral in de wat kleinere winkelpanden. Je ziet in de retailvastgoedmarkt verder een aantal duidelijke trends. Doordat de huurprijzen op een wat lager niveau liggen dan voorheen, zie je andere huurders neerstrijken. Denk bijvoorbeeld aan horeca, maar ook dienstverleners. Verder zie je winkels vanuit de randen van het winkelgebied meer naar het kerngebied bewegen. Vastgoedeigenaren gaan op zoek naar creatieve oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het uit de markt halen van meters op de eerste verdieping van een pand, door daar appartementen te realiseren. Een mooie ontwikkeling is de opkomst van ondernemers die online en offline combineren. Kip & Zo aan de Nieuwe Markt in Barneveld is daar een mooi voorbeeld van.

Kantoren
Door de groei van de economie in 2019 waren stilletjes steeds meer lege plekken ingevuld. Vooral de wat kleinere kantoren zijn in trek. Verder zie je dat bedrijven elkaar steeds vaker opzoeken en samen een kantoorpand met een wat groter vloeroppervlak delen. Een mooi voorbeeld is het kantoorpand van de H&S Group aan de Baron van Nagellstraat, waarvoor wij op zoek zijn gegaan naar subhuurders. Inmiddels zijn daar drie dienstverleners in het pand neergestreken. Ze delen met H&S Group de receptie en faciliteiten zoals de lunchroom. Zulke combinaties zie ik in de toekomst wel vaker ontstaan.”

Bedrijfsruimten
De vraag naar bedrijfsruimte is traditioneel groot in Barneveld, onder meer door de sterke vertegenwoordiging van maakbedrijven, transporteurs en nijverheidsbedrijven. Er komen weinig bedrijfsruimtes vrij en als dat gebeurt, zijn ze snel ingevuld. De grondprijzen van kavels liggen inmiddels op een behoorlijk pittig niveau. Toch was er tot begin dit jaar nog steeds behoorlijke vraag. Ik zou tot voor kort gezegd hebben: zet vol in op Harselaar-Zuid fase 1B. Maar nu is het even afwachten hoe het de komende weken gaat met veel bedrijven. Spannende tijden dus.”

www.mnm-bog.nl