Coronavirus en verzekeringen. U denkt misschien: “Wat heeft dit nu met elkaar te maken?” Nou, meer dan u wellicht verwacht.

Het coronavirus houdt ons nog steeds flink in de tang en de telefoon staat bij ons niet stil. Wij hebben van onze klanten de afgelopen periode veel vragen gekregen over het coronavirus. Dit varieert van vragen als “Kan mijn reis nog worden geannuleerd?” tot “Is de bedrijfsschade verzekerd die ik ondervind als gevolg van het coronavirus?”.

Cybercriminaliteit
Een risico dat ook speelt in een periode als deze is het risico op cybercriminaliteit. Cybercriminaliteit is een verzamelnaam voor bijvoorbeeld fraude, diefstal of afpersing via internet. Kwaadwillenden weten dat de behoefte aan informatie over het coronavirus groot is en spelen daar handig op in. Hackers verspreiden desinformatie en proberen via sociale media en speciaal opgezette websites kwaadaardige software te verspreiden. Er doen veel valse berichten de ronde. En dat betekent extra risico's voor bedrijven waarvan de medewerkers vanuit huis werken.

Ik wil u zeker geen angst inboezemen maar het risico op cybercriminaliteit is met de toenemende digitalisering de afgelopen jaren flink toegenomen. Deze vorm van criminaliteit kan op verschillende manieren tot schade leiden. Bedrijven lopen het risico dat hun operationele continuïteit in gevaar komt of dat ze klanten kwijtraken doordat klantgegevens op straat komen te liggen.

Het verzekeren van cyberrisico’s is nog niet voor elke ondernemer vanzelfsprekend. Voor een deel komt dit doordat het bewustzijn van de ondernemer nog onvoldoende is. Veel ondernemers denken: “Ik ben toch goed beveiligd en heb alles in de cloud, dus wat kan mij nog overkomen? Er is toch niets te halen.” Wellicht een logische gedachte, maar niets is nog 100% veilig. Er zijn klanten die pas een cyberverzekering afsloten nadat ze met cybercriminaliteit te maken hadden gehad. Deze klanten hebben het afsluiten van een cyberverzekering dus te lang uitgesteld, immers het kwaad was al geschied.

Als adviseur vind ik dat een cyberverzekering er tegenwoordig gewoon bij hoort. Univé werkt samen met een aantal partijen die zijn gespecialiseerd in oplossingen voor cyberrisico’s. Heeft u vragen over cyberrisico’s? Wilt u weten wat Univé Dichtbij voor uw organisatie kan doen? Neem dan contact op!

Terje van Velze is verzekeringsadviseur Buitendienst Bedrijven bij Univé.
Telefoon: 06 22 38 48 20 | e-mail: t.vanvelze@unive.nl

www.unive.nl