BARNEVELD - Ondernemersvereniging de BIK heeft in de afgelopen periode vijftien grote (25+ werknemers) bezocht om te informeren over de participatiewet en te inventariseren welke mogelijkheden ondernemers hebben om iemand in dienst te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,De mogelijkheden zijn er wel degelijk, en tegelijkertijd hebben we hebben nog een weg te gaan,’’ zegt Henk van Esch die namens de BIK op pad ging.

,,Het fenomeen is lovenswaardig en wordt door iedereen positief ontvangen”, stelt Henk. ,,Dat is ook de reden dat we hier als BIK mee aan de slag zijn gegaan. Als je mensen die nu thuis op de bank zitten en geld kosten kunt betrekken bij het arbeidszame leven, dan heeft dat in beginsel louter goeie kanten. Stel je voor dat we dat als ondernemers kostenneutraal zouden kunnen realiseren. Dan leveren wij bovendien en vooral een positieve bijdrage aan de maatschappij. Daar is niemand op tegen.”

Inventarisatie
Bij zijn inventarisatie van de afgelopen periode viel op dat het gros van de bedrijven in Barneveld de bereidheid ook zeker heeft. ,,In de gesprekken merk je dat iedereen voor is. Toch zijn er ook vragen. Heb ik wel genoeg en zinvol werk voor deze mensen? Kan ik dat wel betalen? Gaat me dit niet te veel tijd en energie kosten? Gaat het plaatsen van iemand die onder de participatiewet valt niet ten koste van mensen uit een andere doelgroep? Dat zijn de vragen die je terecht zoal hoort.”

Missie
De regio Foodvalley (waartoe Barneveld behoort) heeft de opdracht om 2.600 banen tot en met 2026 te creëren voor deze doelgroep. Dat betekent dat er in de gemeente Barneveld 450 werkplekken nodig zijn, waarvan 360 ingevuld door het bedrijfsleven. Gaan we dat halen? ,,Dat wordt een uitdaging’’, zegt Henk van Esch. ,,We gaan er voor, de wil is er zeker."

In het sociaal akkoord is afgesproken dat het bedrijfsleven in Nederland in totaal 100.000 banen creëert tot en met 2026. De overheid zelf doet daar nog eens 25.000 bij. Als dat niet wordt gehaald, treedt de quotumwet in werking waarbij bedrijven met 25+ werknemers verplicht zijn één baan voor deze doelgroep per 25 werknemers te creëren. Lukt dit niet, dan zouden er boetes uitgedeeld kunnen worden.

Henk van Esch is positief gestemd over het aandeel dat de ondernemers in de gemeente Barneveld gaan leveren, zo geeft hij aan. ,,Mensen zijn vaak geneigd om te veel te kijken naar wat een persoon niet kan in plaats van naar wat iemand wel kan. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan je denkt. En ik weet uit eigen ervaring dat zo’n werkplek ook een verrijking kan zijn voor je onderneming. Nu de economie weer aantrekt en er wellicht wat meer speelruimte is binnen bedrijven zijn er in de gemeente Barneveld zeker kansen omdat wij in onze gemeente kijken naar wat mensen wel kunnen.”