Je zou zeggen dat iedereen inmiddels wel weet dat de meeste mensen beter functioneren door aangespoord te worden dan door ze met straf te belonen.

Ik ben afgelopen maanden eens om me heen gaan luisteren en niets blijkt minder waar. Ik vind het onvoorstelbaar hoe vaak er nog ’geslagen’ in plaats van beloond wordt. Korte lontjes na twee jaar corona? Oplopend ongeduld in onze cultuur? Hollands calvinisme? Zeggen jullie het maar, ik durf niet te gokken.

Maar voordat ik in dezelfde valkuil trap en jullie met zure betweterigheid ga overspoelen, ga ik in een overtuigende positieve uiteenzetting mijn zienswijze toelichten.

Voor iedereen die de dagen doorgaans vanuit de ratio bekijkt: weet dat een compliment volledig vervaagt op het moment dat er punten van kritiek omheen worden gestrooid. De kans is namelijk best groot dat dat punt van kritiek je al eens eerder ter ore gekomen is, tussen het nu en het begin van je leven. Als kind maakte je bijvoorbeeld iets (niet) mee en die ervaring raak je nooit meer kwijt raakt. Als iemand in het heden nèt die pijn van vroeger open krast, dan zal een volwassen iemand dat herbeleven en zich tegen die pijn beschermen.

Nou, dat was de ratio.
Nu de emotie.

Op het moment dat iets niet gaat zoals je gewenst had, dan is het de kunst om je kwetsbaar te tonen. Alleen dan kom je bij de diepere laag in jezelf, wat mensen om je heen in staat stelt je te helpen en te ondersteunen. ‘Die mensen’ zijn dan wel aan zet om je vanuit een positieve gedachte te benaderen en te laten merken dat ze je willen steunen. En jou dus niet met afzeikgrapjes, ongeduld en katterigheid tegemoet te treden. Daar waar ooit iets ‘kapot getikt’ is, blijft het altijd kwetsbaar. Geef het de ruimte om zo goed mogelijk te helen, en als dat niet (meer) gaat, geef dan zo iemand een warm mogelijk nest.

Wellicht ten overvloede: de ‘pijn’ die ik benoem, is niet altijd traumatische pijn. Het kan ’m ook zitten in de (onuitgesproken) boodschap van ‘er alleen voor staan’, ‘niet goed genoeg’ zijn, of leven met een onberekenbaar persoon. Ze doen allemaal iets met je (zelf- of anderen) vertrouwen. En als jij als collega, werkgever, partner dat vertrouwen kunt geven waardoor iemand die pijn niet hoeft te duchten, dan heb je het beste in iemand naar boven gehaald!

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach voor ondernemers.

www.summitcoaching.nl