BARNEVELD - Onderzoeksbureau RoyalHaskoningDHV heeft in opdracht van de gemeente Barneveld vier mogelijke tracés van een oostelijke rondweg om Barneveld in kaart gebracht. 

Het idee is dat de Scherpenzeelseweg vanaf bedrijventerrein De Briellaerd straks doorloopt naar Harselaar-Zuid. Hiervoor moet een weg aangelegd worden tussen de rotonde bij het Van Lodenstein College en de rotonde Wesselseweg/Hanzeweg bij Harselaar-Zuid.
Dat kan op verschillende manieren, blijkt nu uit het verkennende tracéonderzoek van RoyalHaskoningDHV. Een westelijke variant loopt vlak langs woonwijk Norschoten, een oostelijke variant gaat met een ruime boog om Barneveld heen. Daartussen liggen nog twee mogelijke routes.

In 2021 moet het definitieve tracé bekend zijn. De schop gaat naar verwachting in 2025 in de grond, waarna de rondweg in 2029 in gebruik wordt genomen. De rondweg draagt vanaf dat moment bij aan een betere bereikbaarheid van bedrijventerrein De Briellaerd. Onder meer bezoekers vanuit de richting Kootwijkerbroek kunnen via de rondweg sneller en makkelijker bij bedrijven op De Briellaerd komen. Ook biedt de rondweg een alternatief voor leveranciers en transporteurs als er file staat bij het knooppunt A1/A30.

De gemeente Barneveld gaat de komende weken in gesprek met omwonenden, grondeigenaren en andere belanghebbenden over de route van de rondweg. Tot 3 juli is er elke woensdagmiddag een inloopspreekuur in het gemeentehuis over het doortrekken van de rondweg.