Zoals zo vaak schrijf ik over zaken die niet wetenschappelijk bewezen zijn. Zo ook deze keer. De hieronder beschreven ‘coachings-tiramisu’ heb ik meermaals aan den lijve ondervonden. Bij mezelf, bij anderen, zowel zakelijk als privé.

Het betreft vier gestapelde emoties. De ene persoon laat meer van de bovenste en een ander meer van een andere laag zien. De bovenste, beschermende, laag is de emotie die als arrogant of afstandelijk kan worden omschreven. Je kent dat wellicht: dat je iemand spreekt die woorden gebruikt waaraan je kan afleiden dat er niks aan er hand is. Echter, door lichaamstaal en gezichtsuitdrukking lijkt er wel degelijk iets te spelen. Je kunt het laten gaan. Mocht je gaan doorvragen: er kan ‘ineens’ een boze reactie tevoorschijn komen. Geïrriteerd en aanvallend. Blijkbaar was de afstandelijke houding een manier om de boosheid te verpakken.

De boosheid waar ik aan refereer is die variant die je niet aan zag komen. Of beter gezegd, die zag je onbewust wel aankomen, maar de felheid ervan is onverwacht. Deze boosheid volgt niet de weg van de langzame opbouw, waarbij je bijvoorbeeld allebei lekker in een discussie zit en je ‘gelijk’ opgaat in het emotie-menu.

Even generaliseren: mannen laten vaker bovengenoemde emoties zien dan vrouwen. De volgende twee, verdriet en angst, zie ik vaker bij vrouwen. Hoe dat komt? Een ruwe gok is dat vrouwen meer is toegestaan om te huilen (kwetsbaar mogen zijn) dan mannen en dat mannen meer is toegestaan om boosheid te tonen.

Maar goed, de volgende laag van de emotie-tiramisu is verdriet. En ja, dat gaat vaak gepaard met tranen. De overduidelijkste variant is als iemand in de boosheid begint te huilen. Dat je denkt: gloeiende gloeiende, waar komt dit vandaan?! Je kunt iemand dan gaan troosten, maar nog behulpzamer is het om door te vragen waar het verdriet vandaan komt. Ik geef je op een briefje dat het in basis altijd gaat om angst. Angst om iemand kwijt te raken, angst om niet goed genoeg te zijn, om ontslagen te worden.

Waarom het eigenlijk een cadeau is als iemand zijn angst laat zien? Arrogantie, boosheid en verdriet kan je vooral tot bedaren brengen. De meeste angsten kan je erkennen en daarna oplossen.

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach voor ondernemers.

 www.summitcoaching.nl