Tot op dit moment hoef ik geen bril op. En dat is maar goed ook, want de kosten daarvan zijn niet aftrekbaar van het inkomen. Dat is al jaren zo.

 Toch kijk ik heel vaak door een fiscale bril. Zelfs onderweg. Het zal wel komen doordat ik bij m’n klant (bijna) alles vanuit een fiscaal oogpunt bekijk.

 Als ik met m’n (bedrijfs)fiets naar kantoor rijd over het industrieterrein De Valk, zie ik allemaal dingen waarbij er zomaar een fiscaal verhaal in m’n hoofd ontstaat.

Bijvoorbeeld dat verouderde pand aan de A-straat: zou dat met BTW worden verhuurd, of niet? Als die verhuurder dat oude pand opknapt, ontstaan er een hoop kosten. Dus die verhuurder moet wél zorgen dat hij dat pand met BTW verhuurt. En hij moet er ook goed op letten dat hij dat ook netjes vastlegt in de huurovereenkomst. Als hij dat niet doet: geen BTW-aftrek over de renovatiekosten!

Of als ik langs bedrijf B rijd. Daar staat een oude Volvo XC90. Als dat vervoermiddel ouder dan 15 jaar is, moeten ze die op de ondernemingsbalans zetten! Veel beter, want dan trekken ze alle kosten af, en tellen ze alleen bij over de werkelijke waarde (35%), niet over de cataloguswaarde! Dat scheelt belasting. Artikel 3.19 Wet IB 2001 schiet door m’n hoofd. Zal ik effe anbelle?

En langs de V-weg liggen van die stukken grond. Zou dat een bouwterrein zijn? Het lijkt er wel op, want een of andere loonwerker heeft er allerlei bewerkingen aan gedaan. Dus ze zullen die grond wel als bouwterrein overdragen. Want als die grond niet ‘kennelijk is bestemd om te worden bebouwd met onroerende zaken’, dan moet er – 8%! – overdrachtsbelasting worden betaald… Hup, stickertje artikel 11 lid 4 Wet OB erop…

En al dat ‘ouwe iezer’ dat daar bij X op het terrein ligt? Zou dat fiscaal ergens op een balans staan? Of zou het uit het fiscale circuit zijn verdwenen? Hier kan ik geen fiscaal wetsartikel bij bedenken, behalve misschien artikel 67d AWR: ‘Indien het aan de opzet van de belastingplichtige is te wijten dat de aangifte onjuist is gedaan, vormt dit een vergrijp’. En dan staat er iets van 100% boete…

Een bedrijfsfiets kan trouwens écht hè? Je kunt een fiets op de balans zetten, en alle kosten aftrekken. Als je fiscaal netjes bent, tel je 7% van de waarde voor privégebruik bij de winst op.

Fiscaal werk is nooit saai. Zelfs als je onderweg bent, kun je genieten van al die fiscale bezienswaardigheden. Tsja, die fiscale bril. Zelfs de bril waarop je zit is fiscaal; die fungeert soms als leesplek van fiscale vakliteratuur.

Mr. H. (Henk) Bettink RB is mede-eigenaar van Attend | fiscalisten. 

www.attendfiscalisten.nl