De fiscus betaalt ook in 2019 mee aan een duurzaam pand
Denkt u al na over het verduurzamen van uw bedrijfspand? Bijvoorbeeld door te investeren in zonnepanelen, een warmtepomp of ledverlichting of uw bedrijfspand te isoleren? Mogelijk kan dit zelfs met subsidie. Elk jaar bepaalt het RVO namelijk voor welke investeringen een (fiscale) subsidie kan worden verkregen. De voorwaarden voor 2019 zijn inmiddels bekend en hebben vooral betrekking op duurzame energieproductie. In 2020 komen ook subsidies voor investeringen in technieken ter vermindering van broeikasemissie.
Voor grootverbruikers (uw netwerkaansluiting is groter dan 3 * 80 Ampère) gelden andere subsidies dan voor kleinverbruikers (uw netwerkaansluiting is kleiner dan 3 * 80 Ampère).
Als u grootverbruiker bent en investeert in zonnepanelen, komt u in aanmerking voor de SDE+ subsidie. Dit is een exploitatiesubsidie per opgewekte KwH. Vanaf 12 maart 2019, 9.00 uur, kunt u deze subsidieaanvraag weer indienen bij het RVO. Het is wel verstandig om enkele weken voorafgaand aan de openstelling de subsidieaanvraag vast in concept klaar te zetten in het e-Loket.
Als u kleinverbruiker bent en investeert in zonnepanelen, heeft u geen recht op SDE-subsidie. Kleinverbruikers komen in aanmerking voor energie-investeringsaftrek (EIA), mits de investering in zonnepanelen tijdig (binnen 3 maanden) wordt gemeld bij het RVO en de zonnepanelen voldoen aan de vereisten conform Energielijst 2019. In 2019 bedraagt de EIA-aftrek 45% over de in de Energielijst 2019 bepaalde grondslag. Deze aftrekpost kunt u in mindering brengen op uw belastbare winst.
Duurzaamheidsinvesteringen kwalificeren vaak ook voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De hoogte van de KIA is afhankelijk van het totaal aan investeringen dat u in 2019 doet. Als u in 2019 bijvoorbeeld voor € 50.000 investeert, heeft u recht op een aftrek van 28%.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Stuur gerust een e-mail.
Han Brandsen is sr. Belastingadviseur bij Visser & Visser
E: jfbrandsen@visser-visser.nl