BARNEVELD – Steeds meer jonge ondernemers ontdekken dat de JOS een unieke positie inneemt in het Barneveldse bedrijvenlandschap. Algemeen bestuurslid Rik van der Woerd bijvoorbeeld, die als piepjonge ondernemer jaren geleden lid werd en daar naar eigen zeggen alleen maar beter van is geworden.

Inmiddels is hij als eigenaar van RIX Dienstverlening helemaal ingeburgerd in de JOS, maar tijdens de beginperiode van zijn lidmaatschap keek hij behoorlijk op tegen de vaak veel oudere en meer ervaren collega-ondernemers, blikt hij terug. “Ik vond het mooi om via de JOS in contact te komen met deze mensen, echte zwaargewichten in mijn ogen. Het was heel informeel, en er was voor mij als net beginnende ondernemer alle ruimte om met ze in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld over het aannemen van personeel. Wanneer doe je dat, en hoe weet je of je de juiste mensen binnenhaalt. Maar ook in het gewoon dóen van dingen werd ik gemotiveerd. Niet te moeilijk doen en blijven wikken en wegen, maar gáán! Ze gaven mij het gevoel dat ik het kon. Ook de bedrijfsbezoeken hebben mijn visie op ondernemerschap helpen vormgeven. Er is geen school voor ondernemerschap, maar de JOS heeft die functie voor mij wel gehad. Het leuke was dat ik er ook aardig wat klanten aan overhield, want iedereen heeft ramen die schoon moeten.”

Unieke positie
Hij zag de JOS door de jaren heen veranderen in een steeds serieuzere gesprekspartner die in samenwerking met de BIK steeds nadrukkelijker van zich laat horen. Nu hij bestuurslid is en ook als ‘maatje’ gekoppeld is aan een bestuurslid van de BIK, kijkt hij ook mee áchter de schermen van beide verenigingen en dat levert hem weer nieuwe kennis en informatie op. Zo kwam hij er recent achter dat de JOS een unieke positie inneemt. “In de omliggende regio is er bij mijn weten geen netwerk van jonge ondernemers zoals de JOS dat faciliteert. Daarin nemen we een unieke positie in, en ik denk dat we samen met de BIK mede daardoor echt een meerwaarde vormen door met onderwijs, bedrijfsleven en gemeenten onze visie te delen over de onderwerpen die spelen in deze regio.”

www.josbarneveld.nl