STROE - Schrankladers zijn superbehendige en wendbare krachtpatsers waarmee in de sloopsector, scheepvaart én in de agrarische sector veel werk verzet wordt. Ze lopen normaal op diesel, maar De Kruif Machines werkt aan een prototype op stroom.

Er is veel vraag naar, maar er is geen producent die zich er nog serieus aan gewaagd heeft, vertelt Egbert Kuijt van De Kruif Machines die de machine samen met zijn collega's ontwikkelt. De uitdaging is om een machine te maken met dezelfde mogelijkheden, maar dan dus met een elektromotor en een accu.

Dat de markt er klaar voor is, lijdt geen twijfel. Elektrisch wordt de norm. Zo simpel is het. ‘’Schrankladers worden veel ingezet bij interne sloop”, aldus Kuijt. “Hoe minder dieselmotoren je binnen een gebouw hoeft in te zetten, hoe beter. Omdat wereldwijd nut en de noodzaak nog niet zo groot zijn als in Nederland, is het voor fabrikanten niet altijd commercieel haalbaar om hierop in te spelen. Daarom hebben we dit zelf opgepakt voor de Europese markt, maar het concept wordt door de Amerikaanse fabrikant ook met belangstelling en enthousiasme gevolgd.”

Proeven
Het resultaat mag er zijn. De eerste elektrische Bobcat heeft inmiddels een aantal geslaagde proeven achter de rug. “In deze fase zijn er uiteraard nog wel wat kinderziektes te overwinnen, maar we zijn erg tevreden”, vertelt Kuijt. “De machine heeft power genoeg. Het lijkt erop dat hij zijn dieselbroertje zelfs iets gaat overtreffen.’’

De elektrische Bobcat doet precies wat het reguliere model ook kan en ziet er ook precies hetzelfde uit. Met dat verschil dat er op de plek van de dieselmotor nu een elektromotor zit en op de plek van de tank een accu. “Nu is het belangrijk dat de machine wordt goedgekeurd volgens de nieuwste eisen én dat we ervoor gaan zorgen dat de inzetbaarheid gelijk blijft aan die van het dieselmodel. Waar we aan werken is dat de capaciteit van de accu zo hoog wordt dat-ie de hele dag mee kan. Óf dat hij zo snel kan laden dat dit in de middagpauze kan.’’

Kuijt verwacht dat de elektro-Bobcat die de naam S70 Electric heeft gekregen, al vrij vroeg in het nieuwe jaar klaar is om gebruikt te worden. Een beetje afhankelijk van hoe de machine uit de komende testen komt. “Als daarin nog verbeterpunten naar voren komen, kan het wat langer duren, maar we zijn optimistisch.”

www.dekruifmachines.nl