De Keukenmakery brandde tot twee keer toe volledig af. Er een punt achterzetten zou niemand ze kwalijk hebben genomen. Maar dankzij veel hulp pakten Gerrit van den Brink en zijn zoons de draad weer op. De Keukenmakery is een onderneming die bloeit als nooit tevoren. Niet met snelle verkoop en gladde praatjes. Wél door ambachtelijke kwaliteit te leveren op een manier die past bij een écht familiebedrijf.

Zesentwintig jaar geleden richtte Gerrit van den Brink De Keukenmakery op. In de jaren die volgden vond een groeiend aantal betaalbare, handgemaakte keukens en meubels van topkwaliteit een weg richting een particuliere en zakelijke klantenkring. Sinds vier jaar is het bedrijf gevestigd op bedrijventerrein De Valk. Die verhuizing vindt zijn oorsprong in twee gebeurtenissen die een zware wissel trokken op de bedrijfsvoering en die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn: tot twee keer toe brandde de onderneming van Gerrit tot op de grond toe af.

Opkrabbelen
De gevolgen waren enorm. Als je tot twee keer toe je bedrijf in puin ziet liggen, hoe moet je dan verder? Nog altijd kampt Gerrit met de gevolgen van een burn-out die onvermijdelijk bleek. “Toen ik het laatste restje puin van de tweede brand wegbracht, ging het mis. Alsof ik van een berg viel. Ik kon helemaal niets meer. Ik heb er met behulp van talloze gesprekken vier jaar over gedaan om weer op te krabbelen. Om nooit meer de oude te worden.” De periode die volgde was een lastige, maar ook een tijd waarin De Keukenmakery verder gevormd werd tot wat het nu is. Gerrit's vier zoons, en vele anderen, schoten hem te hulp om in een inderhaast ingericht tijdelijk onderkomen de lopende opdrachten te kunnen realiseren. Een hectische periode waarin de broers elkaar intensief tegenkwamen. “In korte tijd moesten we besluiten om de zaak van onze vader over te nemen”, blikt zoon Martijn terug. “Alles wat daarvan over was waren lopende opdrachten, een schuld én een goede naam. Best een risico, want konden we dit wel? Ineens moesten we ook nauw samenwerken. Wie doet wat? Welke investeringen gaan we doen? Mijn broer Erik is bijvoorbeeld best wel ondernemend. Ik ben net als mijn vader wat voorzichtiger. Daarin heb ik veel geleerd. Want in de afgelopen jaren heb ik bij bijna alle investeringen gemerkt dat ik van tevoren voorzichtig ben geweest. Dan is het goed dat je iemand naast je hebt die zegt: gewoon gas erop en doorpakken.”

Elkaar aanvullen
Inmiddels runt Martijn De Keukenmakery samen met zijn vader, die inspringt wanneer zijn gezondheid dat toelaat. Jongste broer Bart werkt sinds 2,5 jaar in de zaak en heeft de ambitie om op termijn samen met Martijn het bedrijf voort te zetten. “We vullen elkaar goed aan. Bart is een manusje-van-alles, heeft overzicht over de projecten en stuurt goed aan. Ik heb de technische kennis en kan goed tekenen waardoor ik zowel de klant als de collega’s op de werkvloer goed kan bedienen.”

Nieuwe klanten blijven zich aandienen en de werkzaamheden breiden ook steeds meer uit met zakelijke klanten. “De laatste jaren werken we steeds meer voor bedrijven in de omgeving van Barneveld. Zo hebben we diverse kantinekeukens, kantoorinterieurs, balies en kasten geleverd, onder meer voor in showrooms en winkels. We merken dat het persoonlijke contact en de klik hierbij ook gewaardeerd wordt.”

www.dekeukenmakery.nl