De stikstofpuzzel voor Harselaar-Zuid
BARNEVELD - Even leek er een stikstofoplossing gevonden voor fase 1b van Harselaar-Zuid. Door een nieuwe uitspraak van de rechter moet er nu waarschijnlijk toch verder gezocht worden om het Barneveldse industrieterrein te realiseren.
Al sinds 2019 werkt de gemeente Barneveld aan plannen voor de verdere uitbreiding van Harselaar-Zuid. De bedoeling is dat er zo’n 20 hectare aan groeiruimte voor bedrijven bijkomt. Achter de schermen zijn al veel voorbereidingen getroffen. Zo zijn er een stedenbouwkundig voorontwerp en concept-beeldkwaliteitsplan gemaakt en is er nagedacht over de infrastructuur van het gebied.
Om het terrein daadwerkelijk te kunnen ontwikkelen is echter stikstofruimte nodig. Door de activiteiten van bedrijven die zich straks op het terrein vestigen en de extra verkeersbewegingen die dat oplevert, neemt de stikstofuitstoot namelijk toe. “In het plangebied grazen nu nog koeien en schapen. Doordat die verdwijnen, komt er stikstofruimte vrij. Maar dat is nog niet genoeg”, vertelt projectleider Jan Abrahamse.
We zijn er bijna en toch ook niet
Daarom bedacht de gemeente Barneveld samen met Vink, de andere grondeigenaar in het plangebied, een oplossing. Wat als we het afvalverwerkingsterrein van Vink bij fase 1b trekken en Vink daar stopt met het recyclen van kunstgrasmatten? “Dat zou in één klap veel stikstofruimte opleveren. Misschien net genoeg ruimte om deze fase van Harselaar-Zuid te ontwikkelen.”
Het lastige daarbij: het Aerius-model voor de stikstofberekeningen is sinds 2021 al een aantal keer aangepast, waardoor de benodigde stikstofruimte steeds verandert. Bovendien hangt er een grote onzekerheid ‘boven de markt’. Moet je de eenmalige stikstofuitstoot die vrijkomt bij de aanleg van het bedrijventerrein ook meetellen? Ja, bepaalde de Raad van State onlangs in een zaak over die zogenoemde partiële vrijstelling. Abrahamse: “Dat zou betekenen dat we nog iets meer moeten compenseren en dat redden we net niet. We zijn er dus bijna, maar tegelijkertijd ook nog helemaal niet.”
Blijven zoeken naar oplossingen
De gemeente Barneveld volgt andere rechtszaken over de partiële vrijstelling op de voet, maar zit ondertussen niet stil. “We kijken eerst of er toch andere oplossingen zijn om intern te salderen. Lukt dat niet, dan biedt misschien een provinciale depositiebank met stikstofrechten van gestopte bedrijven een uitweg. Al is daar nog veel onduidelijkheid over. Een laatste redmiddel is een aanpassing van het plan zelf. Als we minder zware milieu-categorieën toestaan, is er minder stikstofruimte nodig. Maar ook daar zitten veel haken en ogen aan. Daar moeten we dan bijvoorbeeld over in gesprek met gemeenten in de regio.”