Een ondernemer richt zich vooral op ondernemen. Dat is ook waar je je als ondernemer mee bezig moet houden. Gevaar is echter dat de juridische kant van het ondernemerschap onderbelicht blijft, terwijl de consequenties aanzienlijk kunnen zijn. Eén van die juridische kanten is het arbeidsrecht, welke dit jaar ingrijpend verandert. U zult hiervan ongetwijfeld iets van hebben meegekregen. Een aantal wijzigingen (de aanzegplicht, concurrentiebeding en proeftijd) zijn per 1 januari 2015 al ingegaan. De echt grote veranderingen in het arbeidsrecht: het ontslagrecht, de ontslagvergoedingen en de ketenregeling , komen eraan per 1 juli 2015.

Ontslagrecht
De wet bepaalt straks voor welke ontslaggronden welke instantie moet worden aangeschreven: bij voorgenomen ontslag wegens bedrijfseconomische redenen en lang-
durige arbeidsongeschiktheid is het UWV de aangewezen instantie. Ligt de reden van het (voorgenomen) ontslag bij de persoon van de werknemer dan dient men naar de kantonrechter te gaan. De kantonrechter zal strikt gebonden zijn aan de in de wet opgenomen ontslaggronden. Afwijzing van een ontbindingsverzoek zal waarschijnlijk vaker voorkomen.

Beëindiging met wederzijds goedvinden
Bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden, krijgen werknemers een herroepingsrecht. Een werknemer krijgt namelijk twee weken lang de tijd om terug te komen op zijn instemming met de beëindiging.

Transitievergoeding
Nieuw is ook de transitievergoeding. Deze vergoeding is straks altijd verschuldigd bij beëindiging van een contract dat twee jaar of langer heeft geduurd, onafhankelijk van de reden. De vergoeding is een stuk lager dan de huidige kantonrechtersformule: één derde maandsalaris voor elk gewerkt jaar voor de eerste tien jaar van de arbeidsovereenkomst, en voor de periode daarna een half  maandsalaris per gewerkt jaar.

Ketenregeling
De ketenregeling wordt aangepast naar drie overeenkomsten in maximaal twee jaar met tussenpozen van maximaal zes maanden. Tijdelijke contracten worden als opeenvolgend gezien als zij elkaar met een tussenpoos van zes maanden of minder opvolgen. In de praktijk zal overigens meer veranderen dan hetgeen hierboven is opgesomd. Wees daarom goed voorbereid op de Wet Werk en Zekerheid!

Willem Kok is advocaat bij Post Advocaten

postadvocaten.nl