BARNEVELD - Je woning of auto delen. Pioniers als Airbnb en Snappcar zetten er traditionele markten mee op zijn kop. Welke kansen en bedreigingen biedt de deeleconomie voor lokale mkb’ers? En kan ‘delen’ financieel, fiscaal en juridisch gezien zomaar?

De deeleconomie - ook wel sharing economy, weconomy of collaborative economy genoemd - draait om het beter benutten van producten, diensten, kennis en geld. Een vakantiehuisje aan de kust dat veertig weken per jaar leegstaat verhuur je via Airbnb aan toeristen in heel Nederland. De tweede auto’s die normaal ongebruikt voor de deur staan, leen je uit via Snappcar. En via Peerby huur je bij een plaatsgenoot die hogedrukspuit of snoeischaar die je maar één keer per jaar nodig hebt.

Samen delen dus, waarbij de verhuurder wat bijverdient en de huurder vaak bespaart ten opzichte van traditionele huur- of koopalternatieven. Voorstanders prijzen de deeleconomie omdat verspilling wordt tegengegaan. Tegenstanders wijzen op de marktverstoring en concurrentievervalsing door bijvoorbeeld UberPop, waarbij particulieren zonder adequate opleiding en vergunning taxiritten uitvoeren. Al die meningen ten spijt, de deeleconomie groeit razendsnel. Ging er in 2012 wereldwijd nog maar 3,5 miljard dollar in om, dit jaar zal dat zo’n 15 miljard euro zijn en PWC verwacht dat in 2025 de deeleconomie 335 miljard euro groot is. Sommige deskundigen noemen de opkomst van het ‘delen’ al de grootste ‘gamechanger’ sinds de industriële revolutie.

Crowd Expedition

De gevolgen van delen voor de lokale economie en de financiële, fiscale en juridische consequenties van business modellen gebaseerd op het deeldenken? Daar denken ze bij
Schuiteman Accountants & Adviseurs sinds kort uitgebreid over na. Het Barneveldse kantoor is partner van de Crowd Expedition, een initiatief van Martijn Arets die twee jaar lang wereldwijd in gesprek gaat met pioniers en experts op het gebied van de deeleconomie.
,,Wij steunen het project financieel, maar misschien nog wel belangrijker is dat we onze expertise op het gebied van accountancy, belastingen en corporate consultancy inbrengen”, vertelt Willem van Gent, business consultant bij Schuiteman Accountants & Adviseurs. Samen met Evert Hein Schuiteman en Bram Faber is hij betrokken bij de Crowd Expedition.
,,Omgekeerd kunnen wij zo van dichtbij de opkomst van de deeleconomie volgen en onze vragen stellen. Als Martijn Arets iemand interviewt, kunnen wij via video onze juridische en fiscale vragen stellen. Ben je meteen fiscaal ondernemer als je je auto deelt met iemand anders? Hoe zit het met btw als je je lege kamer verhuurt?”

Bewustwording

Wie zoekt op Airbnb, Snapcarr of Peerby vindt een handvol aanbieders in de regio Barneveld. Een aarzelende start dus. Maar ook lokale mkb’ers gaan steeds vaker te maken krijgen met de deeleconomie, verwacht Van Gent. ,,Of dat op de korte, middellange of lange termijn is weet ik niet, maar het is geen trend die overwaait. Je zal als ondernemer moeten nadenken over de gevolgen voor jouw bedrijf en businessmodel.”

In sommige branches is dat al uiterst actueel. Je zou maar een hotel in Amsterdam hebben en ineens is Airbnb daar. Met appartementen op de mooiste plekjes in de stad die niet hoeven te voldoen aan de strenge eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne. Van Gent: ,,Dan heb je een ineens een heel ander concurrentieveld. Wij willen onze klanten tijdig adviseren, met ze sparren, ze bewustmaken en goed begeleiden als hun businessmodel of de markt verandert.”

Lokale kansen

Nou zal niet elke Barneveldse ondernemer direct in de voetsporen treden van Airbnb, Uber of Snappcar. Maar de businessconsultant van Schuiteman Accountants & Adviseurs ziet zeker kansen voor lokale ondernemers. ,,Wij gebruiken vaak het voorbeeld van de caravanstalling. Daar staan caravans vaak 50 weken per jaar onder een afdak. Als eigenaar van zo’n stalling zou je een online platform kunnen opzetten om, uiteraard met toestemming van de eigenaar van de caravan, caravans te verhuren in de weken dat jouw klant die zelf niet gebruikt. Je kunt daar vervolgens extra diensten bij aanbieden, zoals de schoonmaak van de caravan.”
Van Gent wijst ook op crowdfunding, waar hij regelmatig vragen over krijgt. Tegenwoordig niet alleen meer het domein van hippe start-ups, ook gevestigde bedrijven halen er kapitaal op. ,,Laatst wist een Nederlandse bakkerij in 8 uur tijd een startkapitaal bij elkaar te krijgen. Dat red je bij de bank niet. Tegelijkertijd is het een nieuw terrein waar soms nog geen wetgeving voor is en waar niet alle dienstverleners altijd van op de hoogte zijn.”

En daarmee brengt de deeleconomie ook risico’s met zich mee, zeg Van Gent. ,,Je moet zaken juridisch en fiscaal goed regelen. Juist daarom verdiepen wij ons in de deeleconomie.”

schuiteman.com