Ook al staan de meeste mensen niet te juichen bij veranderende omstandigheden, er is geen ontkomen aan. Verandering is inherent aan mens-zijn en aan de alsmaar doorgaande tijd. Doorgaans kan je anticiperen op hetgeen er om je heen gebeurt: omdat je het ziet aankomen of omdat het een relatief kleine verandering is. Je springt daar zoals gewoonlijk op in door creatief om te gaan en te bedenken welke kansen er liggen. Je bent niet voor niets ondernemer geworden. Het aanpassen op de vraag is je tweede natuur.

De veranderingen die we afgelopen tijd doormaken, zijn van een andere orde. Die zijn groot en ingrijpend en slaan de vaste grond mogelijk onder je voeten vandaan. Alles waar je zo hard voor gewerkt hebt is onzeker. Een crisis dus. En een crisis - hoe groot of klein ook - kent meerdere fases, die heb je allemaal te doorstaan, soms bijna tegelijkertijd, soms blijf je langer in een fase ronddolen.

Uiteindelijk bereik je altijd het diepste punt. Hoe lang je op dat punt van de crisis bent, ligt deels aan de omstandigheden, maar ook deels aan jezelf. Misschien is dit namelijk wel het moment om door te schakelen en te bedenken welke kansen er zijn. En nee, niet alle kansen sluiten aan op hetgeen je direct aan gedacht had. En nee, ook niet alles is haalbaar. Maar er zijn altijd mogelijkheden. Dat je daar pijn van gaat ondervinden is onherroepelijk. Maar bevroren stil blijven zitten en niks doen, doet ook pijn. En dus heb je een keuze: de pijn lijdzaam ondergaan en zien waar het schip strandt. Of de pijn aangaan en een bewuste keuze maken.

Het is een kwestie van omdenken. Nieuw inzicht vergaren. Anders leren kijken.

Er zijn ondernemers die daarvoor een geweldige sparringpartner hebben. Er zijn ook ondernemers die mij daarvoor bellen. In een half uurtje via de telefoon, heb je gegarandeerd een totaal andere kijk op de zaak. Ik kan nou eenmaal goed de pijnlijke vraag stellen. En door te achterhalen waar de pijn zit, kan je ook tot actie overgaan om de pijn weg te nemen.

 Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach voor ondernemers.

summitcoaching.nl.