We vergaderen ons suf. We bestoken elkaar met mails. We smalltalken bij de koffieautomaat en overleggen aan het bureau. Maar wanneer praten jouw medewerkers nu écht met elkaar?

Praten zonder tijdsdruk of de scope van een specifiek project. Praten over hoe het echt met elkaar gaat. Praten over wat je voelt en denkt, maar niet uitspreekt. Praten over wat schuurt of wrijft, maar wat je inslikt omdat je bang bent voor wat het losmaakt.  Niet informeren, maar communicerenIk merk keer op keer in bedrijven: er wordt veel geïnformeerd, maar weinig gecommuniceerd. Terwijl dát juist is waar medewerkers behoefte aan hebben. Elke keer als een bedrijf daar ruimte voor maakt, hoor ik dezelfde reactie: wat goed dat we dit eindelijk doen, wat fijn dat we het hierover hebben.

Het belangrijkste wat je als werkgever kunt geven aan je medewerkers? Dat is niet een rondje fruit van de zaak of het volgende bedrijfsfeest. Waar ze écht behoefte aan hebben is tijd. Tijd om te vertragen en met elkaar om tafel te gaan. Juist in een wereld die steeds digitaler wordt en waarin AI steeds meer werk van ons overneemt. Ondersteuning bij het goede gesprekAls je die tijd geeft aan je medewerkers, is het wel belangrijk dat je ze helpt om die tijd goed te benutten. Want voor je het weet is zo’n gesprekssessie een look-a-like vergadering, die toch weer gaat over de waan van de dag. Of zijn alleen dezelfde mensen aan het woord. Ik help jouw medewerkers graag om in zulke sessies het goede gesprek te voeren. Dat doe ik aan de hand van de Leading with Questions-methodiek, waarmee deelnemers leren om oordeelloos vragen te stellen.

Wat het jou oplevert als werkgever? Gelukkigere medewerkers in de eerste plaats. Maar je zult ook zien dat échte gesprekken leiden tot betere samenwerking en slimmere oplossingen voor uitdagingen en problemen!

Bert van Veldhuizen coacht, traint en adviseert teams van bedrijven. Hij is gespecialiseerd in Action Learning, een methode om de samenwerking in en het probleemoplossend vermogen van teams te verbeteren.

www,bertvanveldhuizen.nl
www.wialnl.nl