De afgelopen maanden is er internationaal gezien veel gebeurd. De gevolgen daarvan zijn ons, vanuit Nederlands perspectief, redelijk goed bekend. Maar in landen als de VS kan het plaatje er toch nét anders uitzien. Hoe kun je als Nederlands bedrijf gezond beleid maken op dit soort macro-economische risico’s?

Ook al ben je als mkb-ondernemer alleen op de Nederlandse markt actief: de internationale markten hebben meer effect dan je soms zou verwachten. Uit welk land komen je grondstoffen? Hoe is het politieke klimaat daar? En via welke goederenstroom komen deze producten uiteindelijk bij jou terecht? Een goed inzicht in je afhankelijkheid van het buitenland is dus een belangrijk vertrekpunt. 

Valutarisico
Macro-economische ontwikkelingen leiden ook tot schommelingen in rentes en valutakoersen. Een mooi langjarig contract met opbrengsten in dollars kan er over een halfjaar heel anders uitzien. Dit heet contractrisico. Daarnaast kan je onderworpen zijn aan een valutarisico. Door koerswisselingen kun je voor hetzelfde product volgend jaar een stuk meer moeten betalen. Het zogeheten economisch risico.

De laatste vorm van valutarisico is het accounting risico. Dat treedt op zodra je een deelneming hebt in het buitenland, bijvoorbeeld Brazilië. Deze onderneming ontvangt en betaalt in de lokale munt (dus geen contract- of economisch risico) maar moet wel in de cijfers van de Nederlandse onderneming opgenomen en geconsolideerd worden. Deze boekhoudkundige actie heeft ook impact op de cijfers en wordt aangeduid als het boekhoudrisico.

Wat te doen?
Hoe houd je grip op deze risico's? Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die risico's willen neutraliseren de beste resultaten behalen. Concreet kun je denken aan:

# Inzicht in je risico’s (hoeveel contract-, economisch en boekhoudrisico loopt mijn bedrijf);
# Salderen. Probeer inkomsten en uitgaven in een andere valuta zoveel als mogelijk op hetzelfde moment te laten vallen zodat deze risico’s elkaar opheffen;
# Schrijf je valutabeleid uit en leg het vast. Zo voorkom je dat een risico niet wordt afgedekt, er geld verloren gaat of onduidelijke afspraken worden gemaakt tussen collega’s.

Erik Bakker, senior adviseur, team International Business van Visser & Visser.
Mail: hbakker@visser-visser.nl.

www.visser-visser.nl