BARNEVELD - Wethouder Didi Dorrestijn-Taal (Economische Zaken) bracht enkele weken geleden een bezoek aan het hightech glasverwerkingsbedrijf Aviation Glass.

Het bedrijf heeft een wereldprimeur. Het bedrijf ontwikkelde na twee jaar experimenteren en ontwikkelen het eerste vliegtuigraampje van glas dat voor alle testen slaagde: duurzamer dan plastic, lichter en ook nog eens brandstofbesparend. Deze ultradunne, lichtgewicht spiegels en raampjes worden op de locatie aan de Appelseweg in Voorthuizen geproduceerd voor internationale vliegtuigbouwers als Airbus, Bombardier, Gulfstream en recentelijk ook Boeing.

Nadat het geharde glas door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) werd goedgekeurd, is de ontwikkeling en productie in een stroomversnelling geraakt. Er zitten dan ook grote voordelen voor vliegtuigmaatschappijen die overstappen op het glazen exemplaar dat Aviation Glass nu op de markt heeft gebracht. Het glas gaat net zo lang mee als het vliegtuig en hoeft in principe nooit vervangen te worden. Daarnaast is het glas zes procent lichter dan plexiglas en dat levert weer een brandstofbesparing op. Om de continuïteit van het bedrijf te borgen, is er het voornemen de productieruimtes te vergroten en voor zowel de productie van de spiegels als de productie van de vliegtuigraampjes twee aparte productielijnen op te zetten.

Bezoek
Wilt u ook een bezoek van wethouder Dorrestijn-Taal? Neem contact op via 0342-495888 of ondernemersloket@barneveld.nl.