BARNEVELD - Wat vinden ondernemers van de eerste plannen voor georganiseerde samenwerking op Harselaar? Dat brengt de gemeente de komende weken in kaart met een draagvlakpeiling.

De gemeente heeft al langer de wens om de organisatiegraad op het industrieterrein te versterken, mede met het oog op de opgaven die er op Harselaar liggen om het terrein toekomstbestendig(er) te maken. In de afgelopen periode is er samen met ondernemers, partijen als de BIK en stichting collectieve beveiliging Harselaar nagedacht over hoe die georganiseerde samenwerking eruit zou kunnen zien, hoe je dat financiert en op welke grondslag je dat doet.

Er ligt nu een eerste concept voor een Ondernemersfonds gebaseerd op een reclamebelasting gekoppeld aan de WOZ-waarde. De gemeente heft de belasting en draagt de opbrengst over aan een nieuwe organisatie voor en door bedrijven op Harselaar.

Het plan wordt in eerste instantie getoetst in gesprekken met zo’n twintig kleinere en grotere bedrijven op Harselaar. In een later stadium vinden voor verschillende delen van het bedrijventerrein informatiebijeenkomsten plaats waar ondernemers hun feedback en commitment kunnen delen.

De bedoeling is dat er begin 2025 een definitief plan is, dat voorgelegd wordt aan de Barneveldse gemeenteraad.