Ondernemend Barneveld heeft twintig jaar moeten wachten, maar het moment is daar. De schop is in de grond en de eerste contouren van bedrijventerrein Harselaar-Zuid worden zichtbaar. “Het ging en gaat heel vlot. Op dit moment is ruim 50 procent verkocht en grofweg 20 procent is onder optie. Een mooie start van de verkoop van fase 1, zeker omdat we dachten zo’n acht jaar voor de ontwikkeling nodig te hebben”, zegt economiewethouder Gerard van den Hengel.

Hoe is de verkoop verlopen?
“Al vanaf het allereerste begin was er grote interesse voor het nieuwe bedrijventerrein. De officiële startbijeenkomst eind 2015 trok een paar honderd geïnteresseerden. We zijn begonnen met de eerste fase, bestaande uit 34 hectare netto uitgeefbare industriegrond, waarvan op een deel bedrijven in de zwaarste categorie industrie mogen worden gebouwd. Onze aanpak was om in eerste instantie lokale ondernemers de gelegenheid te geven aanspraak te maken op een kavel. Zo konden we ook maatwerk leveren: de één wil een zichtlocatie en een ander heeft juist behoefte aan een kavel van een bepaalde milieucategorie. We hebben het afgelopen jaar intensief met ondernemers meegedacht over hun vestigingswensen. Met de meeste ondernemers zijn we daar goed uitgekomen. Voor veel ondernemers is het ook een belangrijk traject. Beslissingen als deze maken de meeste ondernemers niet in een namiddag.”

Zijn het inderdaad alleen Barneveldse bedrijven die zich op Zuid vestigen?
“Op één na zijn het allemaal lokale bedrijven. Harselaar-Zuid heeft ook een regionale functie, maar we hebben tot op heden niet actief buiten Barneveld geworven.
De meeste kopers hadden al lange tijd de wens om te verhuizen of uit te breiden. Soms gaat het om een samenvoeging van vestigingen (zoals Van Ee Staaltechniek, die de Veenendaalse vestiging naar Barneveld haalt, red.). In andere gevallen om nieuwbouw van juist een tweede vestiging (zoals Hazeleger Kaas die een grote verwerkings- en verpakkingsfabriek erbij bouwt en daardoor liefst zeven keer meer vloeroppervlak weet te realiseren, red.). Bij velen was de wens om te groeien er al langer, maar de mogelijkheden waren beperkt. Een deel van de potentiële kopers heeft de afgelopen jaren natuurlijk gekozen voor alternatieven zoals een kavel op een ander bedrijventerrein, een verhuizing naar Ede of een plaatselijke uitbreiding door het opkopen van een nabijgelegen pand. We zagen deze bedrijven met lede ogen vertrekken. We zijn blij dat we nu, met Harselaar-Zuid bedrijven wél een plekje in Barneveld kunnen bieden.”

Wat gebeurt er met de achtergelaten vierkante meters?
“Daar hebben we vooraf wel over nagedacht: hoe zou de leegstand zich ontwikkelen? Maar de meters worden verrassend goed door de markt opgenomen. Een deel van de bedrijven had een huurpand en kiest nu voor nieuwbouw. Of daar inmiddels nieuwe huurders voor zijn, heb ik geen zicht op, maar de verwachting is dat deze meters vrij snel worden ingevuld. Van de overige bedrijven horen we goede berichten. Sommigen hebben het oude pand al verkocht en er zijn natuurlijk ook die niets achterlaten. Omdat het om een ontwikkelaar of een extra vestiging gaat.”

Hoe zijn de vooruitzichten?
“We merken dat er een continue belangstelling blijft bestaan. Dit zijn processen die tijd nodig hebben. Bedrijven moeten de kosten doorrekenen, plannen maken, financiering regelen. Je bent zo maanden verder. De verwachting is dat, zodra we landelijk aan de weg gaan timmeren, het hard gaat. Maar in dat stadium zitten we nog niet. We blijven voorlopig lokaal gericht”, aldus wethouder an den Hengel.