Het is dinsdagochtend 6 februari 2018. Een normale werkdag voor het zakenechtpaar Aly en Herman de Vaal uit Voorthuizen. Aly is op kantoor bezig als ze haar man buiten een kreun hoort geven. Zware vracht zeker, denkt ze nog. Voor de zekerheid kijkt ze door het raam. Daar ziet ze Herman bewegingloos naast zijn auto op de grond liggen. Reanimatie niet veel later in de ambulance mag niet baten. Op 66-jarige leeftijd overlijdt Herman de Vaal aan een aneurysma (gescheurde aorta).

Hoe ben je de eerste periode doorgekomen?
Het was moeilijk en onbegrijpelijk. Even schudde alles op z’n grondvesten. Als onderneming waren we volop in bedrijf. De agenda stond vol met afspraken. Herman deed het fysieke werk maar ik was al 40 jaar verantwoordelijk voor de planning, organisatie en administratie. Een belangrijk deel van onze inkomsten komt uit de verhuur van vleugels en piano’s. Die moeten vervoerd worden naar evenementen en concerten. Daarnaast was Herman verantwoordelijk voor de verkoop en het stemmen van piano’s. Ik had even geen idee hoe ik het allemaal moest doen. De begrafenis en alle regelwerk nam natuurlijk ook heel veel tijd in beslag en dan heb ik het niet eens over de tijd die je nodig hebt om te laten doordringen wat er nou eigenlijk is gebeurd. Het was een hectische, onwerkelijke tijd en dat is zacht uitgedrukt.

Zoon Herman besloot direct na het overlijden van zijn vader bij te springen. Als pianostemmer was hij al twee dagen per week bij de zaak betrokken, maar de andere bedrijfsactiviteiten binnen Pianova trokken hem minder, vertelt hij.

Wat gaf de doorslag om na het overlijden van je vader in de zaak te stappen?
In november 2017 hebben mijn ouders en ik gesproken over mijn rol binnen Pianova. Achteraf heel bijzonder natuurlijk, want we hadden nooit kunnen bedenken dat mijn vader er drie maanden later niet meer zou zijn. Hij gaf in dat gesprek aan dat hij in de toekomst minder wilde gaan werken en polste bij mij wat mijn toekomstplannen waren. Natuurlijk hoopte hij dat ik vol enthousiasme zou zeggen: ik ga ervoor! Ik vertelde mijn vader echter dat ik wel wilde blijven stemmen, maar dat hij de verhuurtak op termijn beter kon verkopen. Op dat moment leek mij dat nog het beste. Gelukkig accepteerde hij dit ten volle en het besluit gaf ons allebei rust.

Waarom trokken de andere werkzaamheden jou niet?
Ik heb op jongere leeftijd, toen ik net van de pianovakschool kwam, fulltime in de zaak gewerkt. Ik knapte oude piano’s op en deed veel stemwerk. Af en toe ging ik mee met mijn vader voor een vleugelverhuur. Na een jaar besloot ik te stoppen met werken voor Pianova. Mijn prestaties verliepen niet zoals ik graag had gewild en ik voelde een behoorlijke druk om het goed te doen. Maar een jaar later pakte ik het weer op en dat ging boven verwachting goed! En zeven jaar later besloot ik weer fulltime de piano’s in te gaan: twee dagen Pianova (stemmen) en drie dagen bij groothandel Nippon Trading, en dat elf jaar lang!

Inmiddels werk je als medevennoot fulltime in de zaak?
Het klinkt misschien raar, maar toen mijn vader overleed moest en kon er ineens een vraag worden beantwoord die ik al heel vaak bij me binnen had horen komen: ‘Wat ga je doen als je vader weg zou vallen?’ En ik was heel helder. Dat heeft vooral te maken met wat er voorafgaand aan die 6e februari in mijn leven gebeurde. Een echtpaar uit Zuid-Afrika was uitgenodigd in mijn kerkelijke gemeente (Life) en deze man sprak woorden tegen me die er uiteindelijk voor zorgden dat ik los kon komen van het verwachtingspatroon van mezelf en van mijn vader. Dat viel samen met zijn overlijden. Terwijl mijn moeder alle zaken rondom de begrafenis regelde, ben ik tussen alle hectiek en mijn eigen werkdagen door de lopende afspraken nagekomen. Per 1 augustus heb ik mijn baan opgezegd en ben ik fulltime als vennoot in de zaak gekomen.

En nu doe je ook de werkzaamheden die je totaal niet lagen?
Herman: Ja, bijzonder hè?
Aly: Het was heel wonderlijk, maar hij kwam terug van die eerste verhuurklus en zag er ontspannen uit. Hij had het naar zijn zin gehad! Dat was vroeger wel anders... Voor mij is zijn aanwezigheid in de zaak een geschenk uit de hemel. Alleen zou ik het niet kunnen, je moet dit met twee of meer mensen doen. Het is ook fijn dat onze klanten hem volledig accepteren, terwijl vader en zoon toch behoorlijk verschillend zijn. Mijn man was nadrukkelijk aanwezig en joviaal. Herman is veel rustiger en bedachtzamer.

Pianova is met vleugelverhuur een bekende naam. Sterker nog, voor concerten, cd- of studio-opnames is de onderneming uit Voorthuizen een van de meest bekende in Nederland. In grote televisieshows, zoals Idols, X-Factor, Holland's got Talent, It takes Two en binnenkort DanceSing en natuurlijk ook bij Nederland Zingt, staat er altijd een vleugel van Pianova. Daarnaast heeft Pianova stemklanten door heel het land en worden er veel nieuwe en gebruikte piano's en vleugels verkocht vanuit de showroom aan de Hoofdstraat in Voorthuizen.

Gaan de zaken nu anders dan voorheen?
Aly: We zijn drukker dan ooit. Eerlijk gezegd ervaren we dat als een wonder. We hadden niet durven denken dat er zoveel werk op ons af zou komen. Maar deze drukte is goed, ook voor mij persoonlijk. Ik heb geen tijd om alles heel diep door te laten dringen. Het houdt me in de running, dit is voor mij de beste manier om er mee om te gaan en alles te verwerken. Ik ervaar veel kracht van God en van veel lieve mensen om me heen. Maar over een paar jaar zal iemand me toch een keer moeten vervangen, dat realiseer ik me wel. Ik ben nu 66 en zal vermoedelijk niet doorwerken tot mijn zeventigste. Vooralsnog heb ik geen idee wat de toekomst zal brengen. Nu heb ik er nog plezier in en voldoening van. Misschien ga ik het rustig afbouwen, misschien gaat het sneller. Wij weten als geen ander, hoe alles in een keer totaal anders kan gaan dan je dacht. God is de enige die dit weet.

www.pianova.nl