Hot topic. Duurzaamheid  is een onderwerp waarover veel te lezen valt en waarover veel te doen is.

Voor jou als ondernemer kan dit onderwerp wellicht nog als ver-van-je-bed-show voelen. Wel is te zien dat vanuit regelgeving ook voor ondernemingen steeds meer afgedwongen wordt dat je bepaalde keuzes maakt. Wat te denken van energielabels voor kantoorpanden? Als je daar als vastgoedeigenaar niet alert op bent, kun je straks jouw kantoorpand niet meer als kantoor gebruiken. En straks, dat kan ver weg lijken, maar dit is een onderwerp dat vanaf 2023 al actueel is. De vraag is hoe ga je om met duurzaamheid binnen jouw bedrijf?


Als eerste is het van belang je te realiseren dat duurzaamheid verder gaat dan bijvoorbeeld enkel het plaatsen van zonnepanelen. Zo zijn afval en circulariteit, maar ook beschikbaarheid van (schoon) water, thema’s die horen bij duurzaamheid. En als je nog breder wilt kijken, kijk dan eens naar de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Verder begint het met bewustwording binnen je bedrijf. Hoe kunnen we verspilling tegengaan? Ook daarin kan je breed denken. Dus niet alleen verspilling van materialen of energie, maar ook verspilling van uren door inefficiënte planning en inzet van mensen, wat impact heeft op duurzame inzetbaarheid van mensen.

Als laatste: pak duurzaamheid waar het kan gezamenlijk op. Met bedrijven in de keten. Wellicht met je buurman of als collectief op je bedrijventerrein. Leer van elkaar.

Het kan wellicht voelen alsof duurzaamheid een thema is dat ons van bovenaf wordt opgelegd, maar als je met dit onderwerp aan de slag gaat, zul je ervaren dat er ook veel kansen liggen en dat duurzaamheid ook veel energie kan geven.

Kortom: duurzaamheid gaat ons allemaal aan, vroeg of laat gaat het onze bedrijfsvoering raken. Voor zover je er nog niet mee bent begonnen: zet het op de agenda, benader duurzaamheid als kans en pak het samen op. Want alleen ga je wellicht sneller, maar samen kom je verder!

Jaap van Beek is Partner bij Visser & Visser.
E: jvanbeek@visser-visser.nl
T: 06-42309351

www.visser-visser.nl