Walter van Dijk is advocaat bij Van Veen Advocaten. Voor Business in Barneveld beantwoordt hij vijf vragen over zijn vak.

Hoe groter een advocatenkantoor hoe meer kwaliteit?
“In zekere zin wel. Bedenk dat er ontzettend veel rechtsgebieden zijn waar een ondernemer mee te maken kan krijgen. Deze rechtsgebieden zijn voortdurend in beweging. Een goede kennis van de rechtspraak is een absolute must. Het vergt veel tijd om dit allemaal bij te houden. Bij Van Veen Advocaten werken 19 advocaten. Iedere advocaat heeft zijn eigen specialisme en kan zich daar volledig op richten. Dit komt de kwaliteit ten goede.”

Wat is jouw specialisme?
“Ik ben gespecialiseerd in het contracten- en aansprakelijkheidsrecht. Vaak begint het met een factuur die niet wordt betaald. Er wordt bijvoorbeeld aangevoerd dat er fouten zijn gemaakt of dat schade is ontstaan. De inzet is altijd om er onderling uit te komen, maar geregeld moet de rechter eraan te pas komen. Ik heb daarnaast veel kennis van de bouw. Ik word dan ook veel ingeschakeld door aannemers en bouw-gerelateerde bedrijven.”

Waarin onderscheid jij jezelf?
“Ik ben niet het type advocaat dat maar eindeloos brieven blijft schrijven, terwijl al lang duidelijk is dat er onderling geen oplossing zal worden bereikt. In dat geval moet je doorpakken. Bovendien werk ik geregeld op basis van een vast tarief voor de behandeling van de gehele zaak. Dit is vrij uniek. Hierdoor geef ik mijn klant vooraf duidelijkheid over de totale kosten.”

Is er veel prijsconcurrentie tussen advocaten?
“Betrekkelijk weinig. Bovendien laat het uurtarief van advocaten zich naar mijn mening moeilijk vergelijken. Een advocaat met een lager uurtarief kan met het opstellen van bijvoorbeeld een brief wel twee keer zoveel tijd kwijt zijn. En dan heb ik het nog niet eens over de inhoud van die brief. Ook hier komen ervaring en specialisme dus weer om de hoek kijken.”

Hoe kom jij aan opdrachten?
“Het gaat in mijn vak om vertrouwen. Klanten komen bij je omdat ze je kennen of omdat ze over je hebben gehoord. Door het vertrouwen continu waar te blijven maken, ontstaat er een langdurige relatie. Daaruit komen dan automatisch nieuwe opdrachten.”
 

vanveen.com