BARNEVELD - Een bedrijfsjubileum is altijd speciaal, maar Orgelmakerij Noorlander B.V. grijpt het 12,5-jarig bestaan aan om écht uit te pakken. Het jonge bedrijf wist de afgelopen jaren de traditionele orgelwereld te veroveren met moderne orgels boordevol innovatieve techniek. Voor het jubileumjaar doet Noorlander daar nu een schepje bovenop. Met innovaties waar orgelliefhebbend Nederland nog lang over na zal praten.

De voetbalfanaat houdt minstens zoveel van het teamgevoel in het stadion en de geur van de grasmat, als van de competitie zelf. Voor orgelliefhebbers is dat niet anders. De akoestiek van de concertruimte of kerk, het geluid van een register dat openschuift; het draagt allemaal bij aan de ervaring.

Moderne uitstraling
Barnevelder Kees Noorlander slaagde erin om Hauptwerk, de innovatieve techniek die het geluid van ruim 400 beroemde pijporgels naar de huiskamer brengt, te combineren met modern vormgegeven orgelmeubels. Een gat in de markt, zo bleek. “Als zoon van een antiekhandelaar en meubelstoffeerder ben ik opgegroeid met een liefde voor interieur”, vertelt Noorlander. “Toch zag ik als hobbyorganist nooit een orgel dat ik graag in mijn woonkamer zou zetten. Dat moest anders kunnen. Bovendien was het orgel een vrij ingewikkeld instrument dat met deze nieuwe techniek een stuk makkelijker en intuïtiever te bespelen kon worden.” Zo startte Noorlander in 2009 zijn bedrijf. In eerste instantie nog alleen, maar anno 2021 werkt een team van meubelmakers, ICT’ers en technici vanuit de moderne bedrijfslocatie op industrieterrein De Valk aan een groot assortiment zelfontworpen orgels dat aftrek vindt in binnen- en buitenland.

Innovaties
“Onze kracht is dat we oplossingen weten te vinden voor problemen of vragen die leven bij de klant, waarbij we er voor zorgen dat die oplossingen er mooi uitzien”, vertelt sales- en marketingmanager Lennert Knops. “Denk aan touchknoppen ter vervanging van de traditionele trekregisters en inklapbare digitale displays die het mogelijk maken om al die 400 orgels met de bijbehorende registernamen te bespelen.”
“Of een orgel met de looks van een piano”, vult Noorlander aan. “Met name vrouwen vinden een traditioneel orgel vaak te groot, duur en minder stijlvol. Dit inspireerde me tot het ontwerp van de Harmonique, een populaire toevoeging aan ons assortiment.”

Jubileumdag
Het 12,5-jarig bestaan viert Orgelmakerij Noorlander B.V. met een feestelijke jubileumdag op 3 juli in Dordrecht, waarop enkele naar eigen zeggen baanbrekende innovaties worden gepresenteerd. “We geven dan een preview van onze twee nieuwe samplesets van iconische orgels, namelijk het Kam-orgel én het Bach-orgel van de Grote Kerk in Dordrecht, die in het najaar worden gelanceerd. Hiermee kunnen organisten op hun eigen instrument deze bijzondere orgels bespelen. Daarnaast presenteren we een nieuw orgelmodel dat is geïnspireerd op het Dortse Kam-orgel, waarin de nieuwste technologische innovaties zijn verwerkt. Orgelmakerij Noorlander B.V. wil maar één ding: een organist het hoogst haalbare laten beleven.”

Historie
Orgelliefhebber Kees Noorlander richtte op 1 februari 2009 een bedrijf op met de naam Orgelmakerij Noorlander B.V.. Naarmate steeds meer organisten hoorden over de nieuwe Hauptwerk-techniek, nam ook de vraag naar Noorlander-orgels toe. In de daaropvolgende 12,5 jaar groeide Orgelmakerij Noorlander B.V. uit tot een vooruitstrevende en serieuze speler in de orgelmarkt. Noorlander combineert de nieuwste techniek op orgelgebied met een persoonlijk meubel. Inmiddels werkt een gespecialiseerd team van meubelmakers, ICT’ers en technici aan de mooiste orgels. Sinds 2019 zijn de meubelmakerij, afmontageafdeling, testafdeling, showroom en kantoor onder één dak gehuisvest in een modern pand in Barneveld.

www.noorlanderorgels.com