BARNEVELD - Wat begon als een challenge om consumenten uit te dagen meer regionaal voedsel te eten, is uitgegroeid tot een succesvol concept dat voedsel uit de korte keten promoot. Via Eerlijk eten uit de Streek kan iedereen nu zélf ervaren hoe lekker en gezond lokaal voedsel kan zijn.

Lekker eten hoeft niet van ver te komen. Dat geloven de meeste mensen wel, maar daadwerkelijk boodschappen doen bij de boer of landwinkel, is voor sommigen nog een stap te ver. Hier wil Eerlijk eten uit de Streek een einde aan maken. Dit initiatief van producenten en consumenten, ondersteund door partijen zoals de gemeente Barneveld, wil het regionale voedselsysteem verduurzamen door mensen laagdrempelig toegang te bieden tot verse en duurzame producten direct van de boer.

Korte keten
De aangesloten voedselproducenten zijn voornamelijk boeren en telers uit de regio Foodvalley. Onder meer via nieuwsbrieven en vlogs geven zij de consument een transparant inkijkje in hun duurzame productiemethoden en de liefde en passie waarmee zij hun vak beoefenen. Met als doel om de consument enthousiast te maken voor voedsel uit de korte keten: direct vanaf de boer naar je bord. Deelnemende producenten zijn onder meer: De Lankerenhof, Vanelly, Boerderij ’t Paradijs, Tuinderij de Elzenkamp, Ecofields, Molen den Olden Florus, Oldendorperhoeve en Valleigroente.

Hoe het werkt
Het initiatief is voortgekomen uit een veertigdagenchallenge die in oktober 2020 werd georganiseerd in de regio Foodvalley. Daarbij werden consumenten uitgedaagd om van ontbijt tot diner alleen maar regionale producten te eten. Dit was zo’n groot succes, dat klanten inmiddels een of meer abonnementen kunnen afsluiten voor groenten, eieren en zuivel. Aangevuld met een webshop voor producten als brood, vlees, pasta en fruit. Om een zo groot mogelijk bereik te krijgen, trekt Eerlijk eten uit de Streek gezamenlijk op met Uit Veluwe, die de Boerbox uitgeeft; een maaltijdbox met daarin producten van Veluwse boeren.

www.eerlijketenuitdestreek.nl