BARNEVELD - Joost Straat is ondernemer in Veenendaal en wordt door de gemeente Barneveld ingezet om ondernemers voor te lichten over hoe zij energie kunnen besparen en duurzaam lokaal kunnen opwekken. 

“Barnevelders steken hun handen uit de mouwen”, vertelt Straat. “Zelf kom ik uit Veenendaal en ben ik erg onder de indruk van het ondernemerschap van de Barnevelders. Veel Barnevelders houden van aanpakken. Zelf ben ik ook zo: na het bepalen van een goede aanpak wil ik vooral gelijk aan de slag. Dan gebeurt er ook écht wat.

Ondertussen hebben veel ondernemers mij al op het bedrijf uitgenodigd en heb ik samen met de ondernemer gekeken hoe het bedrijf stappen kan nemen. Het leuke is dat het altijd wat oplevert. Ieder bedrijf is weer anders. Het vraagt dus elke keer een andere aanpak. Tijdens de gesprekken wordt steeds duidelijk dat energie besparen hoort bij goed ondernemerschap. Het is goed voor het milieu, maar bespaart ook gewoon geld. Wel zo logisch dus!”

Samen met de ondernemers
Hoewel Joost Straat door de gemeente Barneveld betaald wordt, trekt hij nauw op met de ondernemers en de ondernemersverenigingen. Dit is een concrete invulling van het convenant ‘Samen werken aan een energieneutraal Barneveld’ dat in 2018 door de ondernemersverenigingen en de gemeente Barneveld werd ondertekend.

De nieuwe informatieplicht energiebesparing
Het activiteitenbesluit vraagt veel van ondernemers, waaronder een verstandig gebruik van energie. Om dit concreet te maken is per branche een lijst met erkende energiebesparende maatregelen opgesteld waarvan gesteld wordt dat deze uitgevoerd moeten zijn. De erkende maatregelen hebben een terugverdientijd van 5 jaar of korter: een rendement van 20% of meer dus!

Nieuw is dat de overheid van de ondernemers verlangt om voor 1 juli 2019 de overheid te informeren welke energiebesparende maatregelen de onderneming daadwerkelijk heeft gerealiseerd. Ondertussen bent u onder andere via uw ondernemersvereniging hierover geïnformeerd. Meer informatie kunt u vinden op BarneveldWerktDuurzaam.nl of u belt het energieloket van de Gemeente Barneveld.

www.ondernemersloketbarneveld.nl

 

 

www.ondernemersloketbarneveld.nl