BARNEVELD - Op 31 januari jl. bracht Europarlementariër Tom Berendsen een bezoek aan de gemeente Barneveld. Tom Berendsen is namens het CDA lid van het Europees Parlement.

Wethouder Didi Dorrestijn-Taal had hem tijdens de European Week of Regions and Cities uitgenodigd om naar Barneveld te komen. Het bezoek begon bij de firma Van Ravenhorst Transport Solutions aan de Harselaarseweg 42.

Van Ravenhorst is 102 jaar oud, maar volop in beweging. Sinds het aantreden van directeur Dick van Ravenhorst heeft het bedrijf zich meer en meer gespecialiseerd in de richting van het bedenken en bouwen van oplossingen voor pluimveetransport. Het gaat daarbij om verschillende vervoersstromen: van eendagskuikens (geconditioneerd) en leghennen (deels geconditioneerd) tot slachtkuikens (nog niet geconditioneerd). Na een presentatie door Dick van Ravenhorst, waarbij ook aandacht werd gevraagd voor zaken die in Europees verband zouden kunnen worden verbeterd, volgde een rondleiding door de werkplaats van de firma Van Ravenhorst.

Harselaar
Vervolgens stond een rondrit over het bedrijventerrein Harselaar op het programma. Tom Berendsen was onder de indruk van de dynamiek op dit bedrijventerrein en de blijvende behoefte aan nieuw te ontwikkelen bedrijfskavels. De snelle uitgifte van Harselaar-Zuid Fase 1a betekent dat er veel behoefte is aan nieuwe kavels. De gemeente Barneveld wil daarin voorzien door Fase 1b te ontwikkelen. Dat wordt op dit moment tegengehouden door de stikstofproblematiek.

De rondrit ging over Harselaar-West, Harselaar-Centraal, door de nieuwe Harselaartunnel, over de Wesselseweg naar Harselaar-Zuid. Via de Hanzeweg-Zuid en de rotonde in de Wesselseweg naar Harselaar-Oost en door naar Harselaar-West-West.

Lagerwey Wind
De rondrit eindigde bij Lagerwey Wind aan de Landweer 13. Henk Lagerweij vertelde over de historie van het bedrijf en de huidige ontwikkelingen in de windmolenindustrie, in het bijzonder met betrekking tot de nieuwste uitvinding van Lagerwey Wind, ‘the climbing crane’. Hierdoor wordt het bouwen van windmolens duurzamer. Ook hier werd een kijkje genomen in de werkplaats. Tom Berendsen: “Ik ben onder de indruk van de bedrijvigheid en de samenwerking in deze regio. De ervaringen die de ondernemers vandaag met mij gedeeld hebben, neem ik mee naar Brussel. Hiermee kan ik ervoor zorgen dat Europees beleid kansen biedt en geen belemmeringen opwerpt voor ondernemers in deze regio.”