KOOTWIJKERBROEK - Oordoppen zijn geen overbodige luxe in de huizenhoge productiehal van Ewako Wapeningscentrale. In een hoog tempo worden hier door computergestuurde machines dag in dag uit stalen constructies op maat gemaakt, geknipt en gebogen. Ze zijn bestemd voor betonnen funderingen, huis-, parkeer- en mestkelders en vloeren. Van huizen, appartementen, bedrijfshallen en stallen.

Oprichter Jan van Essen sr. had niet kunnen bedenken dat Ewako Wapeningscentrale (afkorting van Van Essen Wapeningscentrale Kootwijkerbroek) in tien jaar tijd vier keer zou uitbreiden en zou uitgroeien tot de onderneming die het anno 2019 is, vertelt zijn zoon en huidige eigenaar Jan van Essen junior. Er werd volop geïnvesteerd in een modern, computergestuurd, volautomatisch machinepark en de bedrijfshal werd in 2015 uitgebreid om ruimte te geven aan een blauwgele mattenlasmachine die moeiteloos alle soorten staal knipt, last en buigt.

Vanzelfsprekende groei
Het meeste staal vindt zijn weg vanuit deze hal naar klanten die niet zo gek ver van de productiehal zijn gelegen, vertelt Jan. Sterker nog, het gros van de klanten van Ewako Wapeningscentrale bevindt zich op pakweg dertig kilometer afstand van Kootwijkerbroek. Het zijn aannemers, bouwbedrijven, vlechters en betonbedrijven waar Ewako Wapeningscentrale al jarenlang aan levert. Het succes van Ewako Wapeningscentrale zit hem dan ook deels in het succes van deze klanten. “Ewako Wapeningscentrale is op een vanzelfsprekende manier gegroeid in het kielzog van klanten die in de afgelopen tien jaar groter werden. Maar we hebben zelf ook niet stilgezeten. Altijd zijn we gefocust om vanuit onze klanten te redeneren: hoe kunnen we de verwerkingstijd op de bouw zo kort mogelijk maken door het staal zo efficiënt en slim mogelijk, op maat gemaakt aan te leveren. En ook nog zó dat het handzaam in elkaar te zetten is, zodat er geen dure kranen aan te pas hoeven te komen. En klanten kunnen bij ons daarnaast terecht voor dekkingsmaterialen als folies en betonblokjes, zodat ze het hele pakket compleet hebben. Dat biedt natuurlijk een meerwaarde.”

De blauw-grijze vrachtwagens van Ewako Wapeningscentrale zijn in de regio inmiddels een bekende verschijning op talloze bouwplaatsen in Midden-Nederland. Eén van de grootste projecten was de nieuwe fabriekshal van keerwandleverancier Bosch Beton, die in de eerste helft van 2019 verhuisde naar bedrijventerrein Harselaar in Barneveld. “Een prachtige klus, waar we ruim 1,6 miljoen kilo staal voor hebben aangeleverd.” Ook het wapeningstaal voor de nieuwe bedrijfspanden van Eleonora en Van de Kolk Bouw B.V., 

Van Beek Kalverstalinrichting en voor de woonwijk Holzenbosch komt uit de productiehal van Ewako Wapeningscentrale. Voor de toekomst zijn op de huidige locatie op Puurveen de uitbreidingsmogelijkheden uitgeput, aldus Jan van Essen. “Meer ruimte dan dit is er simpelweg niet. Hoe dat in de toekomst zal gaan, weet ik niet. Groei is nooit ons doel geweest, het is ons overkomen.'’

www.ewako.nl