Een fietsvriendelijke werkgever worden is anno 2020 een stuk eenvoudiger dan je denkt. Met de nieuwe fietsregeling (die geheel buiten de werkkostenregeling valt) help je jouw werknemer snel en makkelijk aan een fiets van de zaak. Eric Jansen, eigenaar van 2wielerlease.nl en Jansen 2wielers uit Barneveld heeft inmiddels tal van bedrijven volledig ontzorgd.

Per 1 januari 2020 gelden er andere fiscale regels voor de fiets van de zaak. Wat is er precies veranderd?

De overheid wil fietsgebruik nog meer stimuleren. Nederland moet groener en werkend Nederland moet fitter en vitaler worden. Per 1 januari betaalt de gebruiker van een fiets van de zaak maar 7 procent bijtelling over de catalogusprijs. Daarmee lijkt het gebruik van de leasefiets nu sterk op het (privégebruik) van de leaseauto.

In het oude fietsplan was het verschaffen van een (elektrische) fiets niet populair. De regeling vereiste een sluitende administratie waarin iedere privérit tot op de kilometer nauwkeurig moest worden bijgehouden. De fiets van de zaak viel onder de werkkostenregeling. Dit houdt in dat een werkgever tot 1,2 procent van het verzamelinkomen van alle medewerkers belastingvrij mag gebruiken voor uitgaven die werknemers ten goede komen. De flink hoge aanschafprijs van een elektrische fiets sloeg een behoorlijk gat in dit budget waardoor hier al snel vanaf werd gezien.

Nu is het goedkoper en eenvoudiger geworden?

Inderdaad. Een kilometeradministratie is niet meer nodig en de werknemer betaalt een vast percentage van 7% over de catalogusprijs. De regeling valt buiten de WKR dus deze kan voor andere leuke dingen worden ingezet. Het staat de werkgever vrij om een deel van het  leasebedrag te vergoeden of alles zodat de werknemer niets betaalt.

Wat zijn de grootste voordelen voor de werkgever?

Dat zijn er meerdere. De fiets houdt je werknemers energiek en fit. Ze beginnen de dag al enthousiaster doordat ze al in beweging zijn geweest als ze op hun werk komen. Bovendien is de regeling een interessante secundaire arbeidsvoorwaarde die bijdraagt aan de aantrekkingskracht van je onderneming. Een bedrijf met een groen mobiliteitsbeleid is in meerdere opzichten aantrekkelijker. Bijkomendvoordeel is dat het parkeerplaatsen scheelt op je terrein. 

www.2wielerlease.nl