Toen zo’n 10 jaar geleden de Werkkostenregeling (WKR) werd ingevoerd, werd de fietsregeling minder aantrekkelijk voor werkgevers. Bij een vergoeding of verstrekking van een fiets komt het bedrag namelijk volledig ten laste van de vrije WKR-ruimte.

Werkgevers weten inmiddels dat die vrije ruimte zeer beperkt is en dat bij overschrijding 80% belasting moet worden betaald. De regels voor het ter beschikking stellen van een fiets waren dermate complex dat werkgevers vanwege het administratieve geneuzel af zagen van deze regeling. In 2020 is daar echter verandering in gekomen, waardoor de fiets van de zaak weer volledig nieuw leven is ingeblazen.

Voordat we hierop inzoomen is het goed om eerst het onderscheid tussen vergoeden, verstrekken en ter beschikking stellen duidelijk in beeld te krijgen. Bij vergoeden of verstrekken wordt de fiets eigendom van de werknemer. Zowel bij vergoeden als verstrekken komt het bedrag (inclusief btw) volledig ten laste van de vrije WKR-ruimte. Bij het ter beschikking stellen wordt de werknemer geen eigenaar van de fiets, maar slechts gebruiker. De waarde van de fiets komt in dat geval niet ten laste van de vrije ruimte, maar de werknemer betaalt sinds dit jaar een bijtelling van 7% hierover. Daarmee is de fiets van de zaak ineens weer aantrekkelijk voor werkgevers, zeker als de werknemer een eigen bijdrage betaalt. Als de werknemer in het kader van een zogenaamde cafetariaregeling bepaalde brutoloonbestanddelen mag uitruilen, dan is dat voor de werknemer eveneens fiscaal voordelig.

Dat de fiets van de zaak zowel voor werkgevers als werknemers fiscaal voordelig uitpakt, is ook door de branche onderkend. Grote spelers in de markt hebben interessante constructies opgetuigd, met onder andere de mogelijkheid voor het leasen van een fiets. Fiscaal gezien is ook daar niks mis mee, maar het is wel belangrijk om dit tussen partijen onderling goed te regelen, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over de inhoud van de regeling. Wat zijn de afspraken over schade of uitdiensttreding? Wat zijn de gevolgen van het inleveren van brutoloonbestanddelen? Wat gebeurt er met de vaste reiskostenvergoeding? Zomaar wat vragen waar we graag in meedenken.

En natuurlijk is fietsen duurzaam, goed voor de gezondheid én het milieu!

Bert van Dijk, Senior Salarisadviseur
T 0342-41 12 00
E bvdijk@schuiteman.com

www.schuiteman.com