Net als ik bent u misschien ook wel groot geworden met de Donald Duck. De leukste verhalen vond ik altijd die met Willie Wortel en zijn vaste assistent Lampje. Willie komt in de verhalen met de meest fantastische apparaten en machines. Door het ontbreken van een gedegen testfase belanden zijn uitvindingen vaak op de plank, of zelfs in de prullenbak. Met meer tijd en moeite, of door wat meer naar Lampje te luisteren, zouden deze prachtige vindingen geoptimaliseerd kunnen worden.

Hoewel het natuurlijk een stripverhaal blijft, doet dit mij wel denken aan de wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (ook wel bekend als de Willie Wortel-regeling). Ook in Nederland zijn veel bedrijven bezig met nieuwe innovatieve toepassingen. Dan moet er zeker een ‘Lampje’ gaan branden. Wanneer u namelijk aan de gang gaat met een innovatief product of een nieuwe toepassing, is er vanuit de overheid geld beschikbaar in de vorm van een fiscaal voordeel. Voor elk uur dat gebruikt wordt voor speur en ontwikkeling mag u als innovatieve ondernemer een bedrag in mindering brengen in de maandelijkse loonaangifte. Stel u heeft een technische ontwikkeling met 1000 uur, dan kan uw financiële voordeel oplopen tot wel € 15.600 op jaarbasis. Het indienen van een aanvraag is zeker de moeite waard.

WBSO aanvragen kan als er ‘technische nieuwheid’ wordt ontwikkeld op producten, productieprocessen of software. Heel belangrijk voor het toekennen van de subsidie is dat de ontwikkeling door eigen werknemers wordt uitgevoerd. Heeft u een briljant idee en gaat u daar andere technische mensen voor inhuren, dan krijgt u geen WBSO-beschikking en dus geen voordeel.

Zijn er daarnaast geen verdere verplichtingen dan alleen zelf te ontwikkelen? Zeker wel. U moet uw administratie strak op orde hebben en bijvoorbeeld bijhouden hoeveel uur er besteed is aan de ontwikkeling en door wie. Maar men wil ook zien dat er iets is ontwikkeld. Dit betekent dat elke tekening, elk prototype en elk testresultaat bewaard moet worden.

Laat dit fiscale voordeel niet aan u voorbijgaan! Ik laat graag mijn licht schijnen over de vraag of ook uw project voldoet aan de WBSO-eisen.

Erik Kuiter -  Salarisadviseur
E ekuiter@schuiteman.com
T 0342 - 41 12 00
www.schuiteman.com