Door de lage rente en een alsmaar stijgende onroerendgoedmarkt zijn veel mensen gaan beleggen en handelen in vastgoed. Mij valt op dat niet iedereen vooraf goed heeft nagedacht over de fiscale consequenties van hun vastgoedbeleggingen. Hierbij enige aandachtspunten.

Indien iemand een pand koopt voor de verhuur is het fiscaal - gezien het hoge rendement – interessant om dit pand in privé (box 3) aan te kopen. Als hiervoor wordt gekozen zijn de huurinkomsten zelf niet belast en is over de waarde van het pand, verminderd met de hierop rustende financiering ‘slechts’ een forfaitaire heffing inkomstenbelasting verschuldigd.

Ook voor een privépersoon is het vaak interessant om met btw te gaan verhuren. Het pand moet wel worden verhuurd aan een ondernemer die het pand (of garagebox) gebruikt voor btw-belaste ondernemingsactiviteiten. Alle btw op de aankoopnota, bouwkosten en onderhoudskosten is dan aftrekbaar.

U moet wel opletten dat uw werkzaamheden aan het pand als normaal vermogensbeheer worden aangemerkt. Als u het onderhoud uitbesteedt en een makelaar heeft die de huurcontracten opstelt, dan zal hiervan sprake zijn. Indien panden worden aangekocht voor de handel, is de verkoopwinst belast. Als dit in privé gebeurt, dient hierover inkomstenbelasting te worden betaald. Als er vaker panden worden aangekocht en doorverkocht is het fiscaal interessant om hiervoor een aparte Vastgoed BV op te richten.

Voor een fiscalist wordt het pas echt interessant indien panden worden aangekocht, verbouwd, gesplitst in appartementsrechten en vervolgens worden verkocht of verhuurd. Er dient dan beoordeeld te worden of er nog sprake kan zijn van overdrachtsbelasting (2% of 6% ) of dat er met btw geleverd moet worden. Door alles in de juiste volgorde te plannen kunnen er nog steeds fiscale voordelen worden behaald. Ons advies luidt: raadpleeg een specialist en benut alle fiscale voordelen!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Han Brandsen, Senior Belastingadviseur bij Visser & Visser, jfbrandsen@visser-visser.nl of 06-22352142.

www.visser-visser.nl