De bekendheid van cryptovaluta neemt toe. De bitcoin is verreweg de meest bekende cryptomunt. Tegenwoordig kunt u online een pizza bestellen en deze afrekenen met bitcoins. Veel mensen vinden het leuk om een aantal bitcoins te hebben, of minen (lees: vervaardigen) thuis op hun zolderkamer bitcoins. Er zijn ook partijen die professioneel minen. Ze huren ‘zware’ computers bij een Cryptofarm en maken gebruik van zogenaamde mining-pools. 

De staatssecretaris van Financiën heeft onlangs een aantal vragen beantwoord over de fiscale behandeling van cryptovaluta. Uit deze antwoorden blijkt dat de handel in en de vervaardiging van cryptovaluta niet snel belast zal zijn als inkomsten in box 1. Als er structureel positieve resultaten worden behaald met het minen en deze resultaten samenhangen met arbeid (en dus niet met speculatie) dan zijn de inkomsten wel belast in box 1. Inkomsten uit het minen van cryptovaluta door een B.V. zijn altijd belast.

De staatssecretaris heeft verder duidelijk gemaakt dat de waarde van cryptovaluta (die u privé bezit) moet worden aangegeven in box 3. Maar ook dat voor het bepalen van de waarde (nog) geen wettelijk voorschrift bestaat. Hierdoor is het dus verdedigbaar om de verschillende omwisselplatformen met elkaar te vergelijken en te kiezen voor de voordeligste koers.

Niet elke cryptovaluta is hetzelfde en elke munt heeft zijn eigen kenmerken en winstverwachtingen. Het is van belang te weten waarin u uw tijd en geld investeert. De wetgever loopt op dit moment nog achter bij de populariteit van de cryptovaluta. Maar hier komt verandering in. Binnenkort verschijnt meer informatie over dit onderwerp op de website van de Belastingdienst.

Mocht u van plan zijn om zelf te gaan minen of het minen professioneel te gaan aanpakken, laat u dan vooraf goed voorlichten over de fiscale gevolgen.

Heeft u een vraag over dit onderwerp? Graag helpen wij u verder. Stuur gerust een e-mail naar jfbrandsen@visser-visser.nl of neem contact met mij op via 0342-405140.


Han Brandsen, sr. Belastingadviseur Visser & Visser.

 

www.visser-visser.nl