U kent het wel. Wie een vakantie vroeg boekt krijgt vaak vroegboekkorting: een beloning voor de snelle beslisser. Reisorganisaties proberen zo al vroeg in het seizoen de bezetting van hun bedden op orde te krijgen. U denkt misschien: “Een column over vroegboekkorting … mijn vakantie is net achter de rug …?” Dit stuk gaat echter over een ‘vlottebeslissersbonus’ van de Belastingdienst. De analogie is treffend: (ook) de fiscus wil u namelijk over de streep trekken. In dit geval om de afwikkeling van uw pensioen in eigen beheer vlot ter hand te nemen.

De wet geeft u als DGA de mogelijkheid om uiterlijk in 2019 een keuze te maken over de toekomst van uw pensioenvoorziening in eigen beheer. U kunt kiezen uit drie opties: doorgaan, omvormen of afkopen.

Deze column biedt te weinig ruimte om deze keuzes uitgebreid toe te lichten, maar u doet er goed aan hierover de komende maanden met uw adviseur in overleg te gaan. De fiscus heeft namelijk de snelle beslisser een leuk voordeeltje in het vooruitzicht gesteld.

Om in aanmerking te komen voor dat lokkertje moet u overigens wel besluiten de eigenbeheer-voorziening af te kopen. En dat is een van de drie voorgestelde opties. Wie pensioen afkoopt in 2017 krijgt maar liefst 34,5% korting op de fiscale afrekening. Wie in 2018 afkoopt krijgt een korting van 25% en wie dat in 2019 doet moet genoegen nemen met een korting van 19,5%.

Er zijn geen kleine lettertjes! Het is simpelweg een feit dat de inkomstenbelasting over de pensioenafkoop daalt van 52% naar 34,06% (of van 40,8% naar 26,72%). De korting geldt voor de DGA die nog niet met pensioen is en ook voor de DGA die al van pensioenuitkeringen geniet.
Is het bovenstaande een oproep om massaal tot afkoop over te gaan? Nee, zeker niet. Ik roep u op om heel goed na te denken over uw pensioenvoorziening. En als u dat nog dit jaar doet, dan is een interessante fiscale korting een belangrijk onderdeel van uw afwegingen.

Gerbrand van Elten (belastingadviseur) 

schuiteman.com