BARNEVELD - Het college van B&W is op de helft van haar ambtstermijn van vier jaar. Met nog twee jaar op de teller zijn de ambities hoog. Ze laten zich samenvatten in de Economische Visie waar de gemeenteraad vlak voor de zomer een klap op gaf. Wethouder Wim Oosterwijk (Economische Zaken) vat ze samen in drie woorden: Ruimte, Stroom en Personeel. “We werken er al hard aan, maar we zetten ook een paar tandjes bij.”

Veel Barneveldse bedrijven maken een groeispurt en kunnen niet wachten om een perceel te kopen op het felbegeerde Harselaar. “Alles op alles zetten om de barrières voor de verdere ontwikkeling van Harselaar (onder meer het stikstofprobleem) uit de weg te ruimen, zodat bedrijven verder kunnen. Ook aan de Thorbeckelaan-Noord, in Voorthuizen en in Kootwijkerbroek liggen mogelijkheden die we de komende jaren willen gaan benutten. We gaan daar echt bovenop zitten.”

Kwaliteit van ruimte
Ruimte druk je niet alleen uit in vierkante meters, benadrukt Oosterwijk. “Ook de kwaliteit van die ruimte vraagt om aandacht. Voor Harselaar loopt er een onderzoek met als doel om ondernemers in een collectief samen te brengen, zodat ze gezamenlijk zorgdragen voor de fysieke veiligheid van het terrein, het groen en de energievoorziening. Daarin is veel winst te behalen. Het liefst doen we dat op vrijwillige basis, maar als er enige bemoeienis vanuit de gemeente nodig is, dan is dat niet anders. Dat geldt ook voor andere bedrijventerreinen in de gemeente. Wat dat betreft hebben we ook aandacht voor bedrijventerrein De Valk, waar nog maar weinig gezamenlijke initiatieven zijn. Het is de moeite waard om te bezien wat er mogelijk is. En om te onderzoeken wat ondernemers gezamenlijk kunnen doen om die terreinen up to date te houden.”

Begrip
Oosterwijk proeft over het algemeen begrip bij de ondernemers op Harselaar die in de nabije toekomst waarschijnlijk verplicht gaan bijdragen aan een dergelijk collectief. “Het is ons gezamenlijk belang dat de bedrijventerreinen er niet op achteruitgaan, maar dat we er over tien jaar nog net zo trots op kunnen zijn. Dat snappen ze en dat staat niet ter discussie. Hoe het er precies uit gaat zien, dat zijn we nu aan het onderzoeken en bespreken met de ondernemers. Dat thema’s als veiligheid, groen en klimaat-adaptatie daarin meegenomen worden, ligt voor de hand. Maar hoe en in welke mate, is nog onderwerp van gesprek.''

Naast het thema ‘Ruimte’ is ook stroom een belangrijk aandachtspunt voor de komende periode. Netcongestie is voor veel ondernemers inmiddels een groot struikelblok aan het worden. Er kan op veel plekken niet genoeg stroom geleverd worden om de ambities van ondernemers te verzekeren en hun productieprocessen zonder belemmeringen uit te voeren. “Dat is een groot probleem waarmee we met elkaar volop aan het werk zijn. De Smart Energy Hub is daar een mooi voorbeeld van en inmiddels zijn er tal van gesprekken gaande om dit probleem te tackelen.”

Personeel
De derde uitdaging voor het Barneveldse bedrijfsleven is wat Oosterwijk betreft personeel. “Ik heb met het vertrek van Hans van Daalen de portefeuille Werk en Inkomen erbij gekregen en dat heeft me er misschien wel nog bewuster van gemaakt wat er aan zit te komen. De krappe arbeidsmarkt speelt veel ondernemers parten, maar als je de prognoses bekijkt dan zitten we nog niet op het dieptepunt. In Barneveld zitten we nog redelijk goed, maar ook hier gaat de vergrijzing toeslaan. Het aantal pensionado’s neemt toe en de instroom vanuit het onderwijs neemt af. Tussen nu en 5 à 10 jaar zal dat alleen maar krapper worden. Als gemeente kunnen we daar niet veel aan doen, maar ik wil het wel heel nadrukkelijk op de agenda zetten en ons er nog bewuster van maken dat dit een groot probleem kan worden. Om als werkgever een schaap met vijf poten te zoeken, is niet meer van deze tijd. Misschien moet je voortaan inspelen op mensen die wél beschikbaar zijn. Het is van belang dat we het bestaande potentieel aan arbeidskrachten flexibel opleiden, misschien moeten we werkprocessen wel anders gaan inrichten. Het is in ieder geval niet slim om af te wachten tot we het dieptepunt van die krapte op de arbeidsmarkt bereikt hebben.”

Het Ondernemersloket Barneveld is het centrale aanspreekpunt voor ondernemers in onze gemeente. Onze accountmanager helpt u met al uw vragen over ondernemen. Zoekt u personeel? Wilt u uw bedrijf vestigen in onze gemeente? Welke vergunningen heeft u nodig? Is er nog grond te koop op bedrijventerreinen?

Voor meer informatie neemt u contact op met Frits op de Haar van het Ondernemersloket. Hij is te bereiken op 0342 - 495 888 of via ondernemersloket@barneveld.nl.