Food Academy ziet groeikansen in Barneveld
BARNEVELD - Foodopleiding FAN breidt haar aanbod met mbo-opleidingen na de zomer verder uit. Naast de bestaande foodoperator-opleidingen komt er een opleiding bij die jongeren en zij-instromers klaarstoomt voor de foodlogistiek.
Daarmee speelt de foodopleiding mede in op opleidingswensen van food- en foodgerelateerde bedrijven in Barneveld en omstreken. Die zijn goed vertegenwoordigd in Barneveld. Uit een recente economische monitor van de gemeente blijkt dat de lokale clusters van agro- en foodbedrijven samen goed zijn voor meer dan 15% van de werkgelegenheid in Barneveld.
Werkgelegenheid
Tegelijkertijd hebben deze agro- en foodbedrijven moeite om nieuwe medewerkers te vinden, weet Wim van Rijn. Hij is directeur-eigenaar van Hazeleger Kaas uit Barneveld en bestuurslid van de FAN. “Overal in de regio zie je vacatures openstaan bij foodbedrijven. De concurrentie om medewerkers is groot, waarbij we het moeten opnemen tegen bijvoorbeeld de bouw- en technieksector.”
Met een eigen opleiding zetten regionale bedrijven in 2019 een eerste stap om daar verandering in aan te brengen. “Via de FAN kunnen we jongeren en zij-instromers dichtbij huis een tweejarig leerwerktraject aanbieden. Ze krijgen direct salaris en ontdekken hoe mooi het werk in de food is. Je werkt hier altijd in een brandschone omgeving, met de nieuwste technieken. En als je door de supermarkt loopt, zie je producten waar je zelf aan hebt gewerkt.”
De FAN biedt BBL-opleidingen op mbo-niveau 2, 3 en 4. Daarnaast zijn er verdiepende vaktrainingen voor bestaande foodmedewerkers en opleidingen voor productiemedewerkers die de Nederlandse taal niet spreken. Ruim twintig foodbedrijven uit de regio Nijkerk, Barneveld, Zeewolde en Putten zijn betrokken bij de FAN. In onze gemeente is naast Hazeleger Kaas ook het Barneveldse transportbedrijf Jonker & Schut aangesloten bij de regionale foodopleiding.
De samenwerking op opleidingsgebied levert inmiddels ook op ander vlak resultaat op. Een mooi voorbeeld? Toen Zwanenburg Food Group haar productielocatie voor soep en knakworsten in Voorthuizen sloot, organiseerde de FAN een bustour voor medewerkers die hun baan kwijtraakten. Zij konden zo kennismaken met regionale werkgevers. “Alleen krijg je dat niet voor elkaar”, zegt FAN-voorzitter Martine Onderdijk (2Sisters Storteboom).
“Op dezelfde manier zie ik ook kansen om bijvoorbeeld als cluster samen te werken met kennisinstellingen rond Wageningen. De innovaties die daar vandaan komen, moeten in de praktijk getest worden. Daar zouden de lidbedrijven van de FAN een rol in kunnen spelen. Het helpt dan dat je één loket hebt voor zulke vraagstukken.”
Meedenken
De FAN staat open voor nieuwe foodbedrijven die zich willen aansluiten. “Als lid van de FAN kan je meedenken over de inhoud van de opleidingen. Ook voor je netwerk is het een aanrader. We ontmoeten elkaar regelmatig en wisselen dan ervaringen en kennis uit over vraagstukken waar we allemaal mee te maken hebben”, vertelt Van Rijn. “Wil je meer weten? Neem gerust contact op.”