Bedrijven die het goed doen vallen op. Ook bij grotere bedrijven die de markt scannen, op zoek naar acquisitietargets. Stel jezelf deze 5 vragen als jouw onderneming op de radar komt…

Hoe realiseer je de meeste waarde?
Een belangrijk doel van ondernemen is waardeontwikkeling. De hamvraag is dan of je zelfstandig meer waarde kunt toevoegen of als onderdeel van een groter bedrijf. Als onderdeel van een groter bedrijf verlies je vaak wendbaarheid, maar daar staan doorgaans andere voordelen tegenover. Denk aan toegang tot nieuwe markten, grotere saleskracht of schaalvoordelen in logistiek of productontwikkeling.

Wat gebeurt er als je nee zegt?
Grotere bedrijven hebben vaak diepe zakken en soms meerdere ijzers in het vuur. Als je nee zegt, kan dat betekenen dat ze hun aandacht verleggen. Soms komt een aanbod maar één keer voorbij en mis je een mooie kans.

Kan je ego het aan?
Ingelijfd worden in een groot bedrijf kan je vergelijken met een voetbaltransfer. Van de ster van bijvoorbeeld Vitesse, word je een dienende speler van Ajax. Je speelt mogelijk Champions League, maar hebt minder invloed. Kan je dat aan?

Hoe zien je dagen er straks uit?
Een nieuwe rol kan ook voordelen hebben. Misschien kan je taken op het gebied van management en organisatie kwijt bij de overnemende partij, zodat jij je kunt focussen op bijvoorbeeld productontwikkeling of new business. Zo haal je meer voldoening uit je werk.

Wat wil je financieel bereiken?
Ruwweg zijn er twee opties. Je kunt je laten uitkopen en als directeur in loondienst verder gaan. Of je gaat voor een aandelenruil, waarbij je jouw belang inruilt voor een minderheidsbelang in het nieuwe moederbedrijf. Kortom: direct cashen versus een potentieel hogere waarde op lange termijn, met bijbehorende risico’s. Je zet dan het ondernemerschap in feite voort, maar zonder doorslaggevende zeggenschap.

Als specialist in fusies en overnames begeleid ik ondernemers bij het maken van deze en andere strategische afwegingen. Ook kan ik je ondersteunen om je nieuwe rol en minderheidspositie te borgen.  

 Ad Jonker is partner en registeraccountant bij JonkerFieret in Barneveld.

www.fuziesenruzies.nl
www.jonkerfieret.nl