Hoe ontwikkelt de markt voor commercieel vastgoed zich in Barneveld? En welke panden en bedrijventerreinen zijn in trek? Bedrijfsmakelaar Gerben Hartkamp van Midden Nederland Makelaars steekt voor Business in Barneveld de thermometer in de vastgoedmarkt.

“De economie groeit sterk. Dat begint zich te vertalen in een toenemende vraag naar bedrijfshuisvesting. Veel bedrijven hebben de eerste jaren na de crisis gebruikt om hun reserves te versterken. Vaak was er ook nog wel wat groeiruimte in het pand, maar die is nu wel benut. Steeds meer bedrijven groeien uit hun jasje en gaan nu rondkijken. Het helpt daarbij dat ze richting geldverstrekkers goede jaarcijfers van de afgelopen drie jaar kunnen overleggen, waardoor het nu mogelijk is om financiering te krijgen voor groei- en verhuisplannen.”

Vraag naar bedrijfshallen groot
“Vooral de vraag naar bedrijfshallen is groot. Je merkt het aan het feit dat bestaande panden razendsnel weer worden opgevuld. Zeker als zo’n hal een goede vloerbelasting heeft, er een kraanbaan in zit of als het constructief mogelijk is om die te realiseren, en als de indeling logistiek gezien praktisch is. Het mooie is dat daar autonome groei van met name bedrijven in de gemeente Barneveld aan ten grondslag ligt.”

Geen gaten op Harselaar
“De angst dat er door nieuwbouw Harselaar West-West en Harselaar-Zuid lege gaten zouden vallen in het hart van Harselaar, wordt dus niet bewaarheid. Daarbij speelt mee dat inmiddels al bijna geen nieuwbouwgrond meer beschikbaar is en nieuwbouwen ook risico’s meebrengt. Veel aannemers hebben een capaciteitsprobleem, waardoor het maar de vraag is hoe snel een nieuwbouwpand er staat en voor welke kosten. Een bestaand pand, dat vaak ook nog eens een lagere meterprijs heeft, is daardoor een aantrekkelijk alternatief.”

Revitalisering weegt zwaarder mee
“Daarbij hebben panden op gerevitaliseerde terreinen, zoals Harselaar-West, een streepje voor. Het is belangrijk dat ook op Harselaar-Oost die opknapbeurt er komt. Zodat als de economie minder zou gaan draaien, zo’n terrein kan blijven concurreren met nieuwe terreinen in omliggende gemeenten. Kopers en huurders letten ook steeds meer op de duurzaamheid van een pand zelf. De wet verplicht bedrijven tegenwoordig om maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend worden, dus dat begint een serieuze factor te worden bij de locatiekeuze.”

Uitgifte nieuwe bedrijventerreinen nodig
“Ik verwacht dat de vraag naar bedrijfshallen en ook logistiek vastgoed de komende jaren nog verder zal toenemen. Vooral de transportsector en de foodindustrie zijn lokaal aanjagers van de vastgoedmarkt, maar ook de kleine nijverheid, metaalindustrie en bouwsector doen het goed. Bij interieurbouwers, aannemers en keukenleveranciers hangen soms de benen uit het raam. Het is daarom belangrijk dat de uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen prioriteit krijgt, om te voorkomen dat straks bedrijven alsnog noodgedwongen vertrekken uit Barneveld.”

Ontwikkelingen in retail en kantoren
“Als het gaat om de retail- en kantorenmarkt ligt dat anders. Ook de detailhandel en zakelijke dienstverlening profiteert van het aantrekken van de economie, maar hier is de vraag naar ruimte minder groot. Als het gaat om kantoorruimte worden er weer langzaam meters ingevuld. Vooral wat kleinere en inspirerende kantoorpanden waar meerdere bedrijven ruimte delen, liggen goed in de markt.”

mnm-bog.nl