Eenieder wordt geacht de wet te kennen, zo is een veelgehoorde uitspraak. Maar naast de wet kennen, moet u deze uiteraard ook toepassen. Voor de fiscale regelgeving is dat niet altijd eenvoudig.

Sommige fiscale spelregels zijn namelijk zo ingewikkeld dat u er zonder hulp van een deskundige geen chocolade van kunt maken. Bij een aantal bepalingen staat er echter geen woord Spaans bij. Zo schrijft de inkomstenbelasting voor dat u in uw aangifte jaarlijks een opgave moet doen van uw privévermogen. Het is daarbij uiteraard niet de bedoeling bepaalde vermogensbestanddelen te vergeten of te verstoppen.

Boete spontaan melden: 120%
De Belastingdienst is steeds succesvoller in het opsporen van fiscale overtreders. Er is namelijk vaker sprake van het internationaal uitwisselen van gegevens. Ook het bankgeheim staat steeds meer op de tocht. Er is zelfs besloten u nog zwaarder te belasten of beboeten wanneer blijkt dat u dit onderdeel van de fiscale wetgeving niet juist heeft begrepen. Per 1 juli 2016 bedraagt de boete niet meer 60%, maar 120%. Dit betreft overigens de situatie waarin u zelf uw omissie meldt bij de Belastingdienst. Als u niet spontaan inkeert en de Belastingdienst zelf het verzwegen vermogen opspoort, dan bedraagt de boete maar liefst 300%.

Advies voor inkeerders
Bij het alsnog melden is een bepaalde ‘spontaniteit’ aan te bevelen. U kunt namelijk zonder beboeting inkeren als u binnen twee jaar na het indienen van een onjuiste aangifte alsnog informatie over het niet aangegeven vermogen overlegt aan de inspecteur. De fiscus vindt u overigens pas spontaan als u zich meldt voordat u weet of kunt vermoeden dat de inspecteur u op het spoor is.
Komt u tot spontane fiscale inkeer? Bent u tegen de fiscale lamp gelopen? Dan wordt eenvoudige fiscale wetgeving trouwens wel ineens ingewikkeld. Zoek dan contact met de juiste belastingadviseur.


Gerbrand van Elten is belastingadviseur bij
Schuiteman Accountants & Adviseurs
0615017274 of gvelten@schuiteman.com

schuiteman.com