BARNEVELD - Gebri Verhuur verhuurt en verkoopt sinds 2018 hijskranen, hoogwerkers en heftrucks vanuit hun pand aan de Stavorenweg. In een paar jaar tijd is het succesvolle Barneveldse bedrijf uitgegroeid tot de grootste verhuurder van telerupskranen in Europa. De mensen achter dit succes: vader Henk en zoon Gerhan van den Brink.

Je kunt het pand van Gebri Verhuur eigenlijk niet missen als je over Harselaar-Zuid rijdt. Volg de hijskranen, die hoog boven het terrein uittorenen en je komt er vanzelf.

Van staalbouw naar kranen
Binnen vertelt Henk van den Brink over de start van hun bedrijf: “Ik heb meer dan 40 jaar een staalbouwbedrijf gehad en dat had ik wel gezien. Ik wilde wel eens wat anders. Maar ja. Neem maar eens afscheid van een mooi bedrijf, dat je van de grond hebt opgebouwd en dat gewoon goed draait. Het is voor mijn gevoel makkelijker om iets nieuws te starten, dan om iets van de hand te doen. Gelukkig vond ik een betrouwbare partij, aan wie ik mijn staalbouwbedrijf met een gerust hard kon overdragen. Hijskranen hebben me altijd wel aangetrokken. Het uiterlijk ervan, en dan vooral de grotere. Dus toen ik mijn handen vrij had, ben ik in de hijskranen gegaan.”

Gerhan vult zijn vader aan: “Wij handelen in, en verhuren vooral onbemande hijskranen. Dat doen we binnen en buiten Europa, maar vooral in Nederland, België en Duitsland. Heel af en toe leveren we bij de kraan ook een machinist. Dat is dan vaak een ZZP’er. Het verhuren van kranen is tegenwoordig heel populair. Door een kraan te huren, in plaats van te kopen, hoeven onze klanten geen grote investeringen te doen en hebben ze toch de beschikking over de beste machines.”

Hard gegaan
In de paar jaar dat Gebri bestaat, is het bedrijf hard gegroeid. Henk van den Brink: “Ja, dat kun je wel zeggen. Onze klanten zijn vooral bouwbedrijven en andere verhuurders die wat krap zitten in materiaal. Zij weten ons steeds beter te vinden en werken graag met ons samen. Onze lijnen zijn kort, we schakelen snel en komen onze afspraken na. Dat werkt. Bovendien brengen we de kranen zelf naar de gewenste locatie. Daar zorgt Gerhan voor.”

Waar Henk de inkoop, de verhuur en de planning verzorgt, neemt Gerhan de logistiek voor zijn rekening: “Ik heb altijd op de vrachtwagen gereden. Heb echt diesel in mijn bloed. Dus ik vind het super om een hijskraan op de vrachtwagen te zetten en ergens heen te brengen. En soms zit ik zelf ook op de kraan. Bijvoorbeeld als we een kleinere klus hebben van een halve of een hele dag. Dan gaan we in één dag heen en weer. Die afwisseling vind ik heel mooi.”

Gespecialiseerd
Gebri is vooral zo snel gegroeid, doordat Henk en Gerhan bij de start een duidelijke keuze hebben gemaakt. Henk: “We wilden iets doen wat een ander niet had. Daarom hebben we ons gespecialiseerd in rupstelescoopkranen. Telescoopkranen op rupsbanden dus. Een relatief klein, maar groeiend deel van de markt. Deze rupskranen hebben als groot voordeel dat ze erg flexibel zijn. Ze zijn makkelijk te verplaatsen en komen op plekken, waar je met een mobiele kraan niet kunt komen. Bovendien kun je er met last mee rijden. Ook dat kan met een mobiele kraan niet.”

Ondanks de sterke groei kunnen Henk en Gerhan het werk met zijn tweeën nog goed aan. Gerhan: “Meestal verhuren we onze kranen voor een langere termijn. Dan is het één keer regelen en heb je er een tijdje niet al te veel werk meer aan. We zijn hier ook echt collega’s in plaats van vader en zoon. We zijn gelijkwaardig aan elkaar en kunnen alles tegen elkaar zeggen.”

Op dit moment wordt een aantal kranen van Gebri ingezet op een bijzonder project: het plaatsen van windmolens langs het IJsselmeer. Henk: “Dat zijn molens met torens van 130 meter hoog en wieken van 60 meter lang. In totaal dus bijna 200 meter hoog. Die wieken zijn vreselijk groot en zwaar. Ze moeten met twee kranen omhoog gebracht worden, ook om te voorkomen dat ze in twee stukken breken. Echt prachtig om te zien.”

Hoogwerkers en heftrucks
Gebri levert niet alleen enorme hijskranen. Henk: “Bedrijven kunnen bij ons ook terecht voor het huren van hoogwerkers, tot wel 58 meter, en van heftrucks met een hefvermogen van 40 ton. Die verhuren we ook veel aan bedrijven hier in de omgeving. En daarnaast hebben we ook zogenaamde pick & carry kranen, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om grote machines in fabriekshallen te plaatsen.” Het grote aantal machines, inmiddels zo’n 30 kranen, was volgens Henk een belangrijke reden voor Gebri om zich op Harselaar-Zuid te vestigen: “We hebben hier ruim 8.000 m2 grond en een pand van 1200 m2. Bovendien wilden we als Barnevelders wel in de buurt blijven. Ede, Harderwijk of Ermelo waren voor ons geen optie.”

Gerhan voegt daar nog wel een kleine opmerking aan toe: “We hebben een heel mooie plek hier, alleen is de rondweg wat krap. Als je daar met een dieplader overheen rijdt, is het soms passen en meten. Maar verder zitten we hier prima. We hebben alle ruimte om ons bedrijf te laten groeien.”

Elektrisch hijsen
Die groei zit hem volgens Gerhan vooral in duurzaamheid: “Net als bij auto’s zien we de vraag naar elektrische en hybride kranen sterk groeien. Ook wij hebben een steeds breder aanbod van dit soort kranen. En ze worden steeds beter. Ze zijn eigenlijk net zo goed als de oude dieselkranen, maar veel beter voor het milieu. Een ontwikkeling waar Gebri Verhuur graag een grote steen aan bijdraagt.”

www.gebriverhuur.nl