BARNEVELD - De Participatiewet is op 1 januari officieel in werking getreden. Het is de bedoeling dat de komende jaren 456 mensen die nu nog een uitkering krijgen een garantiebaan vinden bij een Barnevelds bedrijf. De gemeente biedt die bedrijven hulp, advies en financiële ondersteuning.

Wie kan werken, moet werken. Dat is heel zwart-wit gezegd de insteek van de Participatiewet die op 1 januari 2015 in werking trad (zie kader). ,,Inzet van de nieuwe wet is mensen met een uitkering, die wel arbeidsmogelijkheden hebben, zoveel mogelijk aan regulier werk te helpen”, vertelt Dieneke Huis in ‘t Veld, beleidsmedewerker bij de gemeente Barneveld. ,,Die kandidaten zijn net zo divers als het werk dat ze zoeken; zowel mensen met een lichamelijke als met een geestelijke handicap, maar ook langdurig werklozen. De één zal dus zoeken naar eenvoudig productiewerk, terwijl een ander met een aangepaste werkplek prima in een hogere functie aan de slag kan. Het zijn vaak erg gemotiveerde mensen.” Kosten voor bijvoorbeeld een aangepaste werkplek worden veelal gecompenseerd door de gemeente. ,,Daarnaast is er loonkostensubsidie, die een eventueel verschil compenseert tussen het loon en de daadwerkelijke productiviteit en een nieuwe no risk-polis”, vertelt Huis in ‘t Veld. ,,Daarmee wordt voorkomen dat werkgevers kosten maken bij langdurig ziekteverzuim.”

Het aannemen van iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt hoeft geen zware belasting te betekenen voor de werknemer. ,,Er zijn bijvoorbeeld speciale jobcoaches die op de werkvloer alles in goede banen zullen leiden. Ook adviseren wij vaak jobcarving, oftewel het herschikken van taken. Zo kan iemand met een arbeidsbeperking aan het werk, terwijl de overige werknemers zich volledig kunnen richten op hun hoofdtaken. Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met het Ondernemersloket. Hier kunnen ondernemers terecht met al hun vragen op het gebied van personeel.”

Hoe werkt de Participatiewet?
Met de Participatiewet wordt de gemeente verantwoordelijk voor mensen met arbeidsvermogen die ondersteuning nodig hebben. Deze mensen zitten nu in de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en mensen met arbeidsvermogen in de Wajong. In totaal moeten in 2026 landelijk 125.000 arbeidsplaatsen zijn gerealiseerd. Voor Regio FoodValley zijn dat er uiteindelijk 2.594, waarvan er 440 eind 2016 gerealiseerd moeten zijn. Het Barneveldse aandeel in het totaal is 456. Voorlopig is de banenafspraak vrijwillig. Bij tegenvallende resultaten kan de Quotumwet in werking treden, die bedrijven met meer dan 25 werknemers verplicht om arbeidsplaatsen ter beschikking te stellen.

ondernemersloketbarneveld.nl

Gerard van den Hengel, wethouder economische zaken: 

,,Zie de Participatiewet niet alleen als een probleem van de overheid. Het is een landelijke afspraak tussen de sociale partners. Laten we er dus met z’n allen voor gaan en voorkomen dat de Quotumwet in werking treedt. Gelukkig zien we dat Barneveldse ondernemers al erg actief zijn en veel betrokkenheid tonen. Toch zou ik ondernemend Barneveld op het hart willen drukken: vergeet niet dat het hebben van werk weliswaar waardevol is voor deze mensen, maar dat zij tegelijk ook een verrijking zijn voor de organisatie. Het past naadloos binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uiteindelijk zijn er alleen maar winnaars.”