Er is een aantal zaken waar mensen doorgaans dezelfde mening over hebben. Dat je hard moet werken en niet moet zeuren, vind ik daar zelf een mooi voorbeeld van.

Het is iets waar veel Nederlanders zich in herkennen of anders geformuleerd: ik herken het bij veel vrienden, ondernemers en klanten. Uiteraard is het per regio of plaats nog weer verschillend wat dan precies ‘hard werken’ is, maar doorgaans hanteren veel Nederlanders dit principe. Mannen hebben daarbij soms andere motivaties dan vrouwen, echter de overeenkomst blijft, namelijk dat hard werken een deugd is. Zo groeien aankomende moeders en vaders er mee op en geven dat weer door aan een volgende generatie.

Logisch, maar niet efficiënt
Het geluk wil dat de meeste mensen het ook heel goed kunnen, hard werken. Als er iets tussendoor komt, dan zet je even een tandje bij. Als een collega uitvalt, dan neem je ‘t werk wel even over. Of als er meer van je wordt gevraagd, dan ga je harder werken.

Enerzijds is het ontzettend logisch, want als je weet hoe iets werkt, dan ga je dat meestal sneller, harder of meer doen naarmate de druk wordt opgevoerd. Anderzijds, efficiënt is het niet per se. Het is misschien wel het tegengestelde van efficiënt. Harder werken is namelijk niet eindeloos toepasbaar en je maakt je ‘reserves’ op. Niet alleen je mentale reserves, maar ook de reservetijd die je nodig hebt als er iets gebeurt dat alleen jíj kunt doen. 

Niet harder werken, maar slimmer
De crux is juist om het ánders te gaan doen. En iets anders doen, kan op vele manieren. Je kunt het anders prioriteren, anders op waarde schatten, andersom doen. Het nadeel van mensen is alleen dat we zo gewend zijn om iets op ‘een bepaalde manier’ te doen, namelijk op ‘jouw’ manier. Iets dat je indertijd hebt aangeleerd, omdat dat toen de slimste manier was. Alleen door veranderingen in tijd, setting of technische vooruitgang, is jouw manier misschien nu niet meer de slimste manier.

Voorkom dat je vastloopt
Dat inzien, het veranderen en adapteren is best een kunst om alleen te bewerkstelligen. Het maakt daarbij niet uit of je vrouw, man, jong of ouder bent. Vastlopen met wat je altijd deed is genderneutraal en kan iedereen gebeuren. Dat is het moment dat mensen de hulp van een coach inroepen. Want een goede coach geeft je een andere kijk op de zaak en brengt je daardoor nieuw inzicht.

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach voor ondernemers.

summitcoaching.nl.