BARNEVELD - Vanwege de noodzakelijke CO2-reductie moeten op diverse fronten ook door bedrijven maatregelen worden genomen. Vanuit Omgevingsdienst de Vallei wordt, via de milieuhandhaving, ondernemers de komende  jaren nadrukkelijk gevraagd welke maatregelen ze hebben genomen.

De wetgever heeft bepaald dat bedrijven verplicht zijn CO2-reducerende maatregelen te nemen die binnen 5 jaar kunnen worden terugverdiend. Voor diverse bedrijfstakken zijn lijsten van maatregelen vastgesteld die aan deze eis voldoen. Dat kan zijn het toepassen van LED-verlichting, het gebruik van energiezuiniger koelinstallaties, minder gas gebruiken door de inzet van warmtepompen of gebruikmaken van een warmtenet met warmwater voor basisverwarming. Bij nieuwbouw mag in principe geen gas meer worden aangelegd tenzij kan worden aangetoond dat het echt voor het productieproces van het bedrijf noodzakelijk is.

Veel ondernemers wíllen ook graag meewerken aan CO2-reductie en willen hun bedrijf vergroenen; niet alleen vanuit eigen overtuiging, maar ook omdat opdrachtgevers dat vragen in aanbestedingen of opdrachten. Deze opdrachtgevers scoren zelf óók beter op het vlak van CO2-reductie door in zee te gaan met bedrijven die dat toepassen. CO2-reductie wordt een steeds belangrijker item in het economische verkeer en dat is een goede zaak; dan gaat er écht iets gebeuren.

Als je als MKB-ondernemer aan de slag wilt met energiebesparing is vaak de vraag hoe je dat als ondernemer aanpakt. Dat is de reden dat de gemeente Barneveld een energieregisseur heeft aangetrokken. Als ondernemer kunt u bij hem terecht voor onafhankelijk en belangeloos advies en ondersteuning bij het maken van de juiste duurzame en energiebesparende keuzes. Naast adviseren en ondersteunen, zet de energieregisseur de komende periode verschillende collectieve projecten op. De energieregisseur kan ook in overleg met en samen met installateurs werken aan de kennisvergroting bij de installateurs (groot en klein) omdat er veel ontwikkelingen zijn en deze elkaar steeds sneller opvolgen.

Ideeën of vragen op gebied van energiebesparing of alternatieve opwekking? Neem dan contact op met onze energieregisseur Joost Straat via het Energieloket voor Ondernemers: 0342-495450.