Zoals vaste lezers gewend zijn, schrijven we vaak over de nieuwste online marketing trends. Natuurlijk hartstikke leuk en hopelijk toepasbaar als je er affiniteit mee hebt of actief mee bent. Uiteindelijk gaat het ons erom dat je als ondernemer groeit. En groeien kan inderdaad door slim gebruik te maken van online marketing. Maar een bedrijf is natuurlijk niks zonder mensen. Juist daar wil ik het over hebben.

 

NeoSEM is een jong en hard groeiend bedrijf. Ik geef jullie graag een inkijkje in de keuken hoe wij dit hebben gedaan. De aanleiding is dat mijn trouwe collega en vriend Andy na 8 jaar - heel uitzonderlijk in onze branche - ons bedrijf heeft verlaten. Zijn letterlijke woorden waren: “Ik zeg geen dag maar tot ziens”. Een mooier compliment kunnen wij niet krijgen. Vaak krijg ik van mede-ondernemers de vraag hoe wij onze mensen behouden. Hierbij enkele tips. Natuurlijk los van de gebruikelijke dingen als salaris en zekerheid.

 

Waardering: Leer je collega’s kennen en verras ze op een persoonlijke manier. Het gaat niet altijd om de waarde van het cadeau, maar juist dat je weet wat er speelt. Een compliment geven kost niks, maar motiveert enorm. Door alleen al te zeggen ‘ik ben blij met je’, geef je vertrouwen.

 

Vertrouwen: Durf je collega’s te vertrouwen en geef ze ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Komen ze met een ideeën? Geef ze het vertrouwen! Daardoor ontstaan vaak ook nieuwe kansen voor je bedrijf.

 

Kansen: Geloof in je mensen en geef ze kansen om zich te ontwikkelen. Dit kan zijn door ze op vakgebieden te laten ontwikkelen of andere ontwikkelpunten waar ze voor zichzelf kansen zien. Doordat ze in zichzelf investeren, blijven ze groeien en groeit je bedrijf mee. Hierdoor wordt de betrokkenheid ook groter.

 

Betrokkenheid: Wees betrokken bij je mensen. Dit kan een jubileum zijn, maar ook als het minder met iemand gaat er juist voor hem of haar te zijn. Dat is vaak onbetaalbaar en de dankbaarheid is groot. Vier successen: dat zorgt ook weer voor plezier op de werkvloer.

 

Plezier: Elk bedrijf is natuurlijk anders, maar doe iets wat je collega's leuk vinden. Door te luisteren kan je echt de leukste dingen bedenken. Dat kan zijn door samen te sporten of een ander uitje te bedenken. Belangrijkste is natuurlijk dat je elkaar daarin respecteert.

 

Respect: Niet iedereen is hetzelfde; probeer elkaar daarin te respecteren. Zo krijg je een cultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn en open blijft voor verbeteringen.

 

Dankbaarheid: Andy, het was een fantastische rit! De groei van het bedrijf, fantastische uitjes, leerzame events, onze relatie door dik en dun, het wederzijdse respect, maar ook echt het plezier wat we hebben mogen meemaken. Andy, super bedankt! Ik zal je nooit vergeten en de deur staat altijd voor je open.

 

Jason Wu (06 - 17 90 64 08) is online marketing consultant bij NeoSEM. Dagelijks helpt hij ondernemers meer uit hun webshop of website te halen.

 

www.neosem.nl