BARNEVELD - Het aantal lunchrooms, restaurants en andere horecagelegenheden in de gemeente Barneveld is de afgelopen tien jaar met ruim 17 procent gestegen. Meer keus dus voor inwoners, maar horecabedrijven maken zich zorgen.

Wie een rondje door het centrum van Barneveld maakt ziet overal terrassen. De nieuwste aanwinste is Tr3s op het Raadhuisplein, waar winkelend publiek en vakantiegangers even uitrusten. Al komt daar waarschijnlijk snel verandering in. Zo zijn er bijvoorbeeld plannen om het voormalige ING-kantoor tegenover het station om te bouwen tot restaurant. Die ontwikkeling is exemplarisch voor een bredere trend. In 10 jaar tijd steeg het aantal horecabedrijven binnen de gemeentegrenzen van 170 naar 200, blijkt uit cijfers van het CBS.

Horecadichtheid
Die groei gaat hard. Harder in ieder geval dan de groei van Barneveld zelf. Het aantal inwoners steeg in dezelfde periode met iets meer dan 11 procent. De horecadichtheid nam daardoor toe. Per 10.000 inwoners zijn er nu 34,5 eettentjes. Dat is fors meer dan gemiddeld (27,5) in Nederland.
De groei is goed nieuws voor wie graag buiten de deur eet, maar lokale horecabedrijven maken zich zorgen. Eind vorig jaar luidde de Barneveldse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland de noodklok. "Er komt teveel horeca in de gemeente, de toename is te groot”, schreef voorzitter Herman Blokland in een brief aan het gemeentebestuur.
KHN Barneveld waarschuwt in de brandbrief dat de omzet van horecabedrijven weliswaar groeit, maar niet zo hard als het aantal vestigingen. "Met als gevolg dat de grotere taart nog steeds in kleiner wordende stukjes verdeeld moet worden. Het gaat dus niet per definitie beter met de individuele horecaondernemer. Binnen de gemeente Barneveld gaat men er dan ook ten onrechte van uit dat er behoefte is aan en ruimte is voor meer horeca."

Balans
De lokale horecabelangenbehartiger riep het gemeentebestuur daarom op om terughoudend te zijn met het aanpassen van bestemmingsplannen, waardoor het mogelijk wordt om leegstaande winkels om te bouwen tot restaurants. "Een centrum dient een goede balans te hebben om aantrekkelijk te zijn, een goede balans tussen retail en horeca. Indien een centrum enkel teveel horeca biedt zal dit geen stijging brengen in het aantal bezoekers."
KHN Barneveld benadrukt dat het niet tegen concurrentie en marktwerking is, maar waarschuwt wel voor de gevolgen van een onbegrensde groei aan restaurants. "Dat zal er voor zorgen dat alle horecaondernemers aanzienlijk meer moeite zullen hebben om hun huishoudboekje op orde te houden. Gevolgen hiervan kunnen snel zichtbaar worden doordat horecaondernemers geen middelen meer hebben om te investeren in hun bedrijf en pand. Dit zal een verloedering en kwaliteitsvermindering teweeg kunnen brengen met juist averechtse gevolgen."