BARNEVELD - De gemeente Barneveld denkt al voorzichtig na over de uitbreiding van Harselaar-Zuid. Dat moet ervoor zorgen dat bedrijven zich de komende jaren kunnen blijven vestigen op het nieuwe industrieterrein. 

“De belangstelling voor fase 1a van Harselaar-Zuid is groot. Een groot deel van de kavels is al verkocht of onder optie. Voor we grond in een volgende fase kunnen uitgeven, moeten we een nieuwe bestemmingsplanprocedure doorlopen en een exploitatieplan opstellen. Dat kost tijd. We kunnen dus niet wachten tot het laatste bedrijf in fase 1a van Harselaar-Zuid haar deuren opent”, legt woordvoerder Bertil Rebel uit. 

Fase 1a van Harselaar-Zuid omvat de uitgifte van 34 hectare bedrijventerrein. Onder meer Van Reenen Transport, Hoeflon en Hazeleger Kaas bouwen momenteel een nieuw pand op het bedrijventerrein. Bedoeling is dat in fase 1b nog eens 18 hectare wordt toegevoegd aan het terrein. De voorbereidende procedures zijn nu nog niet concreet opgestart, benadrukt Rebel. De gemeente neemt tot de zomer de tijd om na te denken over hoe de uitgifte van nieuwe grond op Harselaar-Zuid het beste aangepakt kan worden. Een bestemmingsplanprocedure duurt meestal ongeveer een jaar. Dat zou betekenen dat op zijn vroegst in de zomer van 2018 uitbreiding van het bedrijventerrein plaatsvindt.

De uitgifte van de eerste kavels op Harselaar-Zuid werd door verschillende procedures jarenlang vertraagd. Rebel verwacht dat fase 1b sneller van de grond komt. “De belangstelling voor fase 1a van Harselaar-Zuid laat zien dat er voldoende behoefte is aan nieuw bedrijventerrein. Ook de infrastructuur die nodig is om een fase 1b te onsluiten, is grotendeels al aanwezig.”