Stoppen met je bedrijf. Misschien denk je er nu nog niet over na, maar wacht niet te lang met het bepalen van een exitstrategie. Deze vier aandachtspunten helpen je daarbij.

Persoonlijke agenda
Als ondernemer heb je waarschijnlijk doelen en een strategie voor je bedrijf. Maar heb je ook een persoonlijke agenda? Het is raadzaam om als ondernemer ook na te denken over wat je belangrijk vindt in je leven en wat je op basis daarvan nog privé wilt doen. Zo kun je op basis van je persoonlijke doelen en drijfveren nadenken over een exitstrategie.

Maak een financiële planning
Op basis van je persoonlijke agenda maak je een financiële planning. Kun je het je permitteren om bijvoorbeeld op je 60e de zaak te verkopen en te gaan reizen? Ik zie dat ondernemers vaak hun toekomstplannen bouwen op de waarde van hun bedrijf. Die is - zeker in deze tijd - niet altijd zeker. Denk daarom na over bijvoorbeeld andere inkomstenstromen, bijvoorbeeld in de vorm van beleggingen of vastgoed.

Bedrijf op orde
Om je bedrijf straks te kunnen verkopen, is het belangrijk dat je zelf niet meer volop meedraait in operationele processen binnen je bedrijf. Begin dus op tijd met het bouwen van een goede managementstructuur. Zorg ook dat je managementinformatie up-to-date is, zodat een koper straks actueel en accuraat inzicht heeft in alle belangrijke stuurgegevens.

Denk na over timing
Houd in je achterhoofd dat je niet altijd zelf in de hand hebt wanneer je je bedrijf kunt verkopen. Economische tegenslag, marktontwikkelingen waardoor de concurrentiepositie van je bedrijf verandert, ziekte van jezelf of je partner; het zijn voorbeelden van factoren die je exitplannen in de war kunnen gooien. Timing is dus belangrijk. In de praktijk zie je regelmatig dat ondernemers te laat nadenken over verkoop, waardoor ze niet kunnen stoppen op het moment dat ze dat eigenlijk willen.

Begeleiding
Wil je aan de slag met een exitstrategie? Dan adviseer ik je graag. Daarbij combineer ik verstand van mensen, zaken en cijfers. Ik kan bijvoorbeeld met je meedenken over opvolging en het verkoopklaar maken van je bedrijf, maar we kunnen ook samen sparren over je persoonlijke agenda en financiële toekomstplan.

Ad Jonker is partner en registeraccountant bij JonkerFieret in Barneveld.

www.fusiesenruzies.nl
www.jonkerfieret.nl