Loonbelasting, omzetbelasting, btw; als ondernemer moet je de nodige aangiften doen. Daar komt er nu nog eentje bij. Het gaat om een aangifte van energiebesparende maatregelen die je genomen hebt in jouw bedrijf.

Waarom, vraag je je waarschijnlijk af. Nou, dat zit zo. Volgens de wet Milieubeheer ben je als ondernemer al jaren verplicht om elke energiebesparende maatregel te nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Alleen, geen hond doet dat en controles waren er nauwelijks.

Omgekeerde bewijslast
Nu blijkt dat Nederland haar klimaatdoelen bij lange na niet gaat halen, gaat het roer om. De overheid draait als het ware de bewijslast om. Je moet voortaan zelf via een online vragenlijst bij de gemeente of milieutoezichthouder aangeven wat je doet om energie te besparen. Blijkt dat je niet voldoet aan de milieu-afspraken die voor jouw branche gelden? Dan loop je het risico op een forse boete.

Voor wie geldt dit?
Deze maatregel geldt voor alle bedrijven die meer dan 50.000 kWh aan stroom of 25.000 m3 aan gas verbruiken. Als éénpitter of kleine mkb’er ontspring je dus waarschijnlijk de dans, maar met een beetje winkel, kantoor, fabriek of bedrijfshal zit je daar al snel boven. De vraag is dan: welke maatregelen moet ik minimaal nemen?

Erkende maatregelen
Dat hangt natuurlijk een beetje af van wat je doet en hoe je gehuisvest bent, maar ik kan er alvast één opnoemen die voor iedere ondernemer geldt: overstappen op LED-verlichting. Het vervangen van gewone verlichting door LED-verlichting verdien je in circa 3 jaar terug. Het staat dan ook in de lijst met erkende maatregelen voor zo’n beetje elke branche. Van detailhandel tot horeca en van kantoren tot bedrijfshallen. Je vindt die lijstjes trouwens op infomil.nl.

Slim controle ontlopen
Mijn tip: vervang nu je verlichting alvast. Want met een beetje gezond boerenverstand kun je bedenken hoe er straks gecontroleerd gaat worden. Eerst bij bedrijven die achterlopen of zelfs nog helemaal niets gedaan hebben. Als jij nu investeert in LED-verlichting, verklein je dus je risico. En laten we niet vergeten: je bespaart er ook mooi mee op je energiekosten!?

Evan van Doornik is eigenaar van Meesters in Led.

www.meestersinled.nl