Voor de heffing van btw kent Nederland drie tarieven: 0%, 9% en 21%. In deze bijdrage gaat het over het lage (9%) en het hoge (21%) tarief.

Het lage tarief geldt voor voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen en boeken. De btw noemt dit zogenaamde ‘eerste levensbehoeften’.
Over deze toch overzichtelijke opsomming van eerste levensbehoeften zijn de nodige vragen te stellen, zoals: is kauwgom een voedingsmiddel (ja), is frisdrank een voedingsmiddel (ja), is bier een voedingsmiddel (nee), is het eten tijdens een kookworkshop een voedingsmiddel (soms).

Lastiger wordt het als ingrediënten niet als zelfstandig voedingsmiddel gebruikt worden, maar er wel onderdeel van gaan vormen. Denk aan distikstofmonoxide (N2O), een gas dat wordt gebruikt om slagroom uit een cilinder te spuiten en op te stijven. Geldt daar het verlaagde btw-tarief voor?

 

Maar, het kan nog ingewikkelder! Wat nu als ingrediënten van functie veranderen? Dat wat voorheen een bestanddeel was van slagroom, wordt ineens door de mens ingenomen als zelfstandig middel. En dat gebeurt: distikstofmonoxide is namelijk ook bekend als lachgas. Het wordt veelvuldig gebruikt als partydrug.

 

Lachgas heeft dus meerdere toepassingen: het gaat op in slagroom en het wordt als roesmiddel gebruikt. Welk btw-tarief is van toepassing: het lage tarief voor een voedingsmiddel of het hoge tarief voor een roesmiddel? Een verkoper van lachgaspatronen stond met deze vraag voor de belastingrechter. Zijn omzet was de afgelopen jaren met factor 30 gestegen. “Dat betreft de slagroomproductie”, aldus de ondernemer. “Zoveel…, dat lijkt me sterk”, reageerde de rechter. De verkoper verdedigde zich met de stelling dat kookprogramma’s zoals ‘Heel Holland Bakt’ bijdragen aan de gestegen particuliere consumptie. Helaas voor de verkoper werd geoordeeld dat sprake was van lachgasverkoop als roesmiddel. Het hoge btw-tarief werd van toepassing verklaard.

 

Het btw-tarief op lachgaspatronen is dus afhankelijk van het gebruik ervan. Maar denk niet dat ik een lachgasdeskundige ben. Ik heb meer verstand van belastingen. De fiscale procedure onderstreept dat belastingrecht hip, actueel en vrolijk kan zijn. Ik houd ervan, net als van koken, bakken en lachen. Daar heb ik geen N2O voor nodig. 

Gerbrand van Elten
Senior Belastingadviseur
T 0342-47 34 44
E gvelten@schuiteman.com

www.schuiteman.com